Advertentie

Galapagos krijgt carte blanche van aandeelhouders

Galapagos-CEO Onno van de Stolpe ©00023932A

Galapagos kan snel schakelen indien nodig. De aandeelhouders gaven het biotechbedrijf toestemming om het toegestane kapitaal op te krikken. Hiermee kan Galapagos over een overname beslissen zonder zijn aandeelhouders te consulteren.

Galapagos-CEO Onno van de Stolpe is blij. 'Hoef ik me deze keer niet boos te maken', zei hij opgelucht na afloop van de stemming op de buitengewone aandeelhoudersvergadering.

Terwijl de aandeelhouders vorig jaar nog een gelijkaardig voorstel afschoten, gingen ze deze keer bijna unaniem akkoord met de mogelijkheid voor Galapagos om indien nodig zijn toegestane kapitaal met 33 procent, of een bedrag van 82 miljoen euro, te verhogen. Dankzij de machtiging kan CEO Onno van de Stolpe zonder eerst bij de aandeelhouders aan te kloppen ruim 15 miljoen nieuwe aandelen uitgeven, bij de huidige beurskoers goed voor 1,2 miljard euro vers geld

Die toestemming maakt dat het Mechelse biotechbedrijf heel snel kan schakelen wil het een overname doen. Het moet de aandeelhouders hiervoor niet raadplegen. Ook een samenwerking met een ander bedrijf, een versterking van de cashpositie of nog een extra financiering voor onderzoek, kan nu zonder het fiat van de aandeelhouders.

We zullen in de komende jaren veel geld moeten uitgeven, onder andere om een commercieel team op te zetten, maar we gaan ook veel verdienen, dankzij royalties van Gilead, waardoor de kas gespekt zal blijven.
Onno van de Stolpe
CEO Galapagos

CEO van de Stolpe is bijzonder tevreden dat hij nu zeer snel op opportuniteiten kan inspelen.

Vorige week nog besliste Galapagos onverwacht om aan te kloppen bij Nasdaq voor extra kapitaal. Van de Stolpe: 'Dit was een momentum voor ons. We hebben pas vrijdag besloten ervoor te gaan. Maandag ging de operatie van start en maandagnacht konden we al afsluiten met meer dan 300 miljoen euro. Wat een verschil met mijn eerste kapitaalronde. Ik had die toen een jaar lang moeten voorbereiden en uiteindelijk leverde dat 22 miljoen euro op.'

Momentum

Het momentum voor Galapagos was een tegenslag bij Eli Lilly. De farmaspeler kreeg geen goedkeuring van de FDA, de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit, voor een middel tegen reuma. Een rivaliserend product nota bene met filgotinib van Galapagos.

Aandeelhouders vroegen zich op de vergadering af of Galapagos mogelijk ook afstevende op zo'n tegenslag, wat van de Stolpe ontkende door te wijzen op wetenschappelijk onderzoek, dat aantoont dat filgotinib beter scoort dan baricitinib van Eli Lilly, en ook dan andere reumamedicijnen in ontwikkeling bij AbbVie en Pfizer.

1,2 miljard euro
Galapagos heeft 1,2 miljard euro in kas, wat meer is dan wat investeerders aan kapitaal hebben geïnvesteerd over de jaren in het biotechbedrijf. Sinds 1999 werd 873 miljoen euro geïnvesteerd.

De CEO haalde nog aan dat Galapagos vandaag meer in kas heeft, zo'n 1,2 miljard euro, dan dat investeerders ooit aan kapitaal in het bedrijf hebben gestopt. Een bedrag van 873 miljoen euro sinds 1999. Van de Stolpe: 'Het bewijs dat de investeerders meer hebben teruggekregen dan dat ze hebben gegeven. En dit dankzij het geld dat we hebben gekregen van de industrie voor onze geneesmiddelen. Ook in de toekomst zullen we hier verder op mikken. We zullen veel geld moeten uitgeven, onder andere om een commercieel team op te zetten voor filgotinib, maar we gaan er ook veel aan verdienen, met royalties van Gilead, waardoor de kas gespekt zal blijven.'

Onafhankelijk blijven

Hij hamerde er ook op dat Galapagos staat op zijn onafhankelijkheid. Hij noemde dit 'het stokpaardje van het management'. Niet alle aandeelhouders kunnen zich in die koppigheid vinden, maar van de Stolpe verzekerde ze dat de meerwaarde groter zal zijn als het bedrijf zelf zijn medicijnen naar de markt brengt.

Meteen gaf Galapagos aan dat het niet van plan is een dividend uit te keren of eigen aandelen in te kopen om de aandeelhouders gunstig te stemmen. Het biotechbedrijf boekte vorig jaar uitzonderlijk winst, maar dat is voor de komende jaren niet zeker. Integendeel. De geplande uitgaven voor het ondersteunen van filgotinib en verdere investeringen in het zoeken naar innovatieve geneesmiddelen, zullen wegen op de resultaten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud