Galapagos krijgt Vlaamse subsidie voor muco-onderzoek

Vlaams minister-president Kris Peeters met een muco-patiëntje tijdens de 10 mijl in Antwerpen - Foto Belga ©BELGA

Het biofarmabedrijf Galapagos heeft van het IWT 2,9 miljoen euro subsidie gekregen voor onderzoek naar taaislijmziekte, ook bekend als mucoviscidose. Het is de bedoeling de komende drie jaar naar veelbelovende therapieën te zoeken en uit het onderzoek 'preklinische kandidaten' te halen.

Galapagos maakte in december bekend dat het een 'preklinische kandidaat' - een potentieel geneesmiddel dat in het labo blijkt te werken maar nog op mensen moet worden getest - voor de behandeling van taaislijmziekte had geselecteerd. Dat middel met codenaam GLPG1837 werd ontdekt in het kader van onderzoek naar taaislijmziekte in samenwerking met de Amerikaanse Cystic Fibrosis Foundation. Het zal verder worden ontwikkeld binnen een overeenkomst met AbbVie die in september vorig jaar werd gesloten. De eerste klinische studie zou voor eind dit jaar moeten van start gaan.

De subsidie van het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) zal worden gebruikt om onderzoek te financieren naar zogenaamde 'correctors'. Die zijn nodig, in combinatie met GLPG1837, om de meerderheid van de mensen die aan taaislijmziekte te lijden, te kunnen helpen.

'Het algemeen doel van het IWT programma is om nieuwe correctors te ontwikkelen tot in preklinische fase en een beter inzicht te krijgen in het werkingsmechanisme van de potentiators en correctors van Galapagos om zo hun therapeutische waarde te begrijpen', legt Galapagos uit in een persbericht. GLPG1837 is immers een 'potentiator' en het eerste product van een combinatietherapie. 

Galapagos zal in dit project samenwerken met professor dr. Christiane De Boeck van de Katholieke Universiteit Leuven, en de onderzoeksgroep van professor dr. Ineke Braakman van de Universiteit Utrecht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud