Galapagos krijgt zicht op blockbustermedicijn

Galapagos voerde een grootschalig onderzoek uit naar de efficiëntie van zijn reumamiddel filgotinib. ©Felix Kalkman

Het biotechbedrijf heeft een potentiële kaskraker in handen nu een langverwacht onderzoek naar zijn reumamiddel filgotinib positieve resultaten oplevert.

Uit de studie die Galapagos  en diens Amerikaanse partner Gilead wereldwijd uitvoerden bij zo'n 3.000 patiënten blijkt dat filgotinib efficiënt genoeg was voor de behandeling van reuma. Alle belangrijke onderzoeksdoelen werden behaald, laat het biotechnologiebedrijf dinsdagavond weten in een persbericht.

Wellicht een grote opluchting voor heel wat beleggers, want zij keken al maanden uit naar de resultaten van het onderzoek. De zogenaamde studie die Galapagos en Gilead lieten uitvoeren onder de codenaam FITCH 2, wordt immers gezien als de laatste belangrijke hinderpaal voor de commercialisering van filgotinib.

Dat de verwachtingen hooggespannen waren, hoeft niet te verbazen. Filgotinib wordt gezien als een mogelijk blockbustermedicijn voor Galapagos. Voor de behandeling van reuma kan het middel volgens analisten op de piek 2,5 miljard dollar jaaromzet opleveren.

Bovendien is Galapagos momenteel ook volop aan het onderzoeken of filgotinib niet kan worden gebruikt om andere aandoeningen te behandelen. Vorige week liet Galapagos bijvoorbeeld nog weten dat het middel ook potentieel heeft voor de behandeling van de ziekte van Bechterev, een wervelontstekingsziekte. Sommige analisten rekenen al op globale piekverkopen 6 miljard per jaar. Dat enthousiasme hielp de beurswaarde van het Belgisch-Nederlandse bedrijf deze zomer boven 5 miljard euro

De potentiële inkomsten uit filgotinib, zal Galapagos wel moeten delen met zijn Amerikaanse partner Gilead. Eind 2015 had het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf met de farmareus een samenwerkingsakkoord gesloten voor de ontwikkeling en de verkoop van filgotinib.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect