Advertentie
Advertentie

Galapagos lonkt naar Nasdaq

©BELGAIMAGE

Galapagos heeft een plan op tafel liggen om minstens 100 miljoen dollar op te halen via een beursintroductie op de Amerikaanse beurs Nasdaq. Alles zal evenwel afhangen of de resultaten van een grootschalig reuma-onderzoek goed zijn. Dat zal midden april blijken.

Galapagos-CEO Onno van de Stolpe maakte zijn ambities bekend tijdens een conferentie van KBC Securities, voor een groep van een dertigtal investeerders. Analist Jan De Kerpel schreef dat dinsdagnamiddag in een rapport dat naar klanten werd verstuurd. Officieel luidt het bij Galapagos nog steeds dat 'het een van de opties is', liet woordvoerster Elizabeth Goodwin weten. Van de Stolpe zelf was niet bereikbaar voor commentaar.

Reumamiddel

Midden april wordt duidelijk of het reumamedicijn dat Galapagos ontwikkelde een grote toekomst wacht of niet. De voorbije twee jaren voerde het bedrijf een studie uit op 875 patiënten. Die zijn intussen allemaal behandeld en de data worden volop geanalyseerd. De hamvraag is hoe goed het medicijn reumapatiënten helpt en wat de neveneffecten zijn.

De resultaten van een studie op 36 patiënten vier jaar geleden waren zo indrukwekkend dat AbbVie meteen 150 miljoen dollar op tafel legde om partner te worden in het onderzoek. Het miljardenbedrijf zit nu in een bevoorrechte positie om het onderzoek naar zich toe trekken. Indien het nog eens 200 miljoen dollar betaalt, mag het het verdere verloop van het onderzoek bepalen en het middel op termijn op de markt brengen. In ruil heeft Galapagos nog zicht op 1 miljard dollar mijlpaalbetalingen en royalties op de verkopen.

De rekening maken

Maar evengoed kan het erop uitdraaien dat AbbVie een overnamebod op het hele bedrijf lanceert. Als AbbVie de rekening maakt met alle royalties en mijlpaalbetalingen die het nog zal betalen, kan het tot de conclusie komen dat een overnamebod voordeliger uitkomt. Voor AbbVie kan GLPG0634 een opvolger zijn voor zijn eigen reumamedicijn Humira. Dat was vorig jaar het best verkopende medicijn ter wereld met 12,5 miljard dollar omzet. Wat het potentieel van GLPG0634 is, is nu nog koffiedik kijken.

Maar AbbVie werkt ook binnenshuis al jaren aan een opvolger voor Humira. De resultaten van een grote studie volgen vermoedelijk in of na de zomer. De kans bestaat dus dat AbbVie voorrang geeft aan zijn eigen medicijn, en het middel van Galapagos op de plank laat liggen. In het ergste geval zijn de resultaten onvoldoende sterk, en stapt AbbVie weg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud