Advertentie
Advertentie

Galapagos ontwikkelt combinatietherapie voor taaislijmziekte

Onno van de Stolpe, de CEO van Galapagos ©BELGAIMAGE

Galapagos heeft een grote stap voorwaarts gedaan in de ontwikkeling van een therapie voor mucoviscidose of taaislijmziekte. Het Mechelse bedrijf heeft een derde molecule geselecteerd die samen met twee andere moleculen een combinatietherapie kan opleveren.

De nieuwe molecule, GLPG2665, is een 'volgende generatie corrector' en levert samen met de twee andere componenten van de drievoudige combinatie - corrector GLPG2222 en potentiator GLPG1837 - een veel beter resultaat op dan een bestaand middel. Galapagos heeft het over 'een tot zesvoud groter chloridetransport ten opzichte van Orkambi in vitro'.

Het bedrijf gaat GLPG2665 nu preklinisch ontwikkelen en verwacht in de eerste helft van 2016 met een klinische Fase 1-studie te kunnen beginnen.

De ontwikkeling van de twee andere componenten staat al iets verder. Voor GLPG1837 staat een Fase 2-studie voor de deur en voor GLPG2222 een Fase 1-studie. Galapagos hoopt voor beide onderzoeken nog voor het einde van het jaar een aanvraag te kunnen indienen.

Patiënten

Met de drievoudige combinatietherapie hoopt het bedrijf op termijn 80 procent van de mutaties die bij patiënten met taaislijmziekte voorkomen, te kunnen behandelen. Voor de chronische ziekte, die de longen en het spijsverteringsstelsel aantast, is er momenteel geen remedie voor handen. Gemiddeld wordt een patiënt dan ook maar 27 jaar. Wereldwijd lijden ongeveer 80.000 mensen aan de zeldzame genetische ziekte.

'Dit is een grote stap voorwaarts in ons taaislijmziekteprogramma', zegt Galapagos-topman Onno van de Stolpe in een persbericht. 'De samenwerking met AbbVie heeft de nieuwe corrector GLPG2665 opgeleverd. Het is de eerste van meerdere correctors voor onze combinatietherapie. De race naar zo'n combinatietherapie, die daadwerkelijk de oorzaken van taaislijmziekte aanpakt, is nu echt gestart.  Dat is goed nieuws voor de patiënten.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud