Galapagos schort klinische testen rond goudhaantje op

© Jan De Meuleneir

Het biotechbedrijf last een pauze in om de patiënten niet kwetsbaarder te maken voor het coronavirus.

Ook Galapagos  ontsnapt niet aan Covid-19.

Topman Onno van de Stolpe laat in een korte mededeling weten dat de klinische testen van het goudhaantje filgotinib worden opgeschort, om de gezondheid van de patiënten te beschermen. De medicatie kan hen kwetsbaarder maken voor het coronavirus. 

De derde testfase van psoriasis arthritis gaat de koelkast in, net als de tweede en derde testfases op de ziekte van Crohn.

Het gaat dus niet om het onderzoek voor filgotinib bij de behandeling van colitis ulcerosa (dikkedarmontsteking), omdat daar de werving van patiënten al volledig was. De Belgische-Nederlandse groep is nog altijd van plan om tijdens het tweede kwartaal de resultaten van die studie voor te stellen. 

Koersval

'De beslissing is rationeel. De medicatie die patiënten in tests ontvangen kan hen kwetsbaarder maken voor virussen', zegt KBC Securities. Ondanks de forse koersdaling blijft het beurshuis bij zijn 'houden'-advies.

'De tests op colitis ulcera worden gevolgd door drie meer risicovolle testresultaten in de tweede klinische fase. Bijgevolg kunnen potentiële tegenvallers het sentiment over het aandeel verder drukken, ook al zijn die drie tests in onze globale waardering niet zo belangrijk.' 

Het aandeel Galapagos is sinds de piek van net geen 250 euro op 21 februari met 45 procent gedaald. Het bedrijf zag 7 miljard euro beurswaarde in rook opgaan. 

Maandag verloor de biotechparel bij de opening ruim 5 procent  , in lijn met de Belgische sterindex Bel20   die bij de start van de nieuwe beursdag meer dan 4 procent verloor. 

Sterke balans

CEO Van de Stolpe verzekert dat Galapagos met zijn sterke balans de coronacrisis kan doorstaan. 'Hoe uitdagend deze crisis ook is, ze zal voorbijgaan.'

5,8 miljard
Cash
Galapagos heeft een stevige cashbuffer van liefst 5,8 miljard euro.

Het biotechbedrijf kan terugvallen op een stevige cashbuffer van liefst 5,8 miljard euro - met dank aan de injectie van zijn Amerikaanse partner Gilead. Galapagos mikte voor dit jaar - voor het opschorten van de tests rond filgotinib - op een operationele 'cash burn' van 420 à 450 miljoen euro, inclusief mijlpaalbetalingen van Gilead.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud