Galapagos sluit miljardendeal met Amerikaans Gilead

Galapagos sluit een miljardendeal met het Amerikaanse Gilead en betonneert zo zijn zelfstandigheid. ©Bloomberg

Het farmaconcern uit de VS brengt de komende tien jaar geen overnamebod op Galapagos uit. Tegelijk kopen de Amerikanen voor 3,5 miljard euro inzagerecht in en exclusiviteit op alle belangrijke medicijnen die Galapagos ontwikkelt.

Het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Galapagos sluit een miljardendeal met de farmareus Gilead. De Amerikanen tekenen een ‘niet-aanvalsverdrag’. Ze zullen de komende tien jaar geen overnamebod op Galapagos uitbrengen. Tegelijk kopen ze voor 3,5 miljard euro inzagerecht in en exclusiviteit op alle belangrijke medicijnen die Galapagos ontwikkelt.

Gilead breidt ook zijn aandelenbelang in het biotechbedrijf uit van 12,3 tot 22 procent. Het betaalt daarvoor 1 miljard euro of 140,59 euro per aandeel (inclusief een premie van 20 procent op het koersgemiddelde van de jongste dertig dagen).

22 procent
belang
Gilead breidt ook zijn aandelenbelang in het biotechbedrijf uit van 12,3 tot 22 procent. De Amerikanen betalen daarvoor 1 miljard euro of 140,59 euro per aandeel (inclusief een premie van 20 procent op het koersgemiddelde van de laatste dertig dagen).

Gilead kan dat strategisch belang nog verder uitbreiden tot maximaal 29,9 procent. Daardoor is een overnamebod van een ander farmaceutisch concern op Galapagos bij voorbaat zinloos. De Amerikaanse farmareus krijgt ook twee zitjes in de raad van bestuur van Galapagos.

Wens Van de Stolpe

Met het behoud van de zelfstandigheid gaat een langgekoesterde wens in vervulling van Onno van de Stolpe, de topman en oprichter van Galapagos. Van de Stolpe wil Galapagos uitbouwen tot een onafhankelijk Europees farmabedrijf.

Als dat lukt, zou dat een unicum zijn. Alle succesvolle Europese biotechbedrijven die nieuwe medicijnen ontwikkelen, zijn de afgelopen decennia overgenomen door een groot farmaceutisch concern.

Beurswaarde

Financiële analisten en beleggers hielden er lange tijd rekening mee dat Gilead zou proberen Galapagos in zijn geheel over te nemen. In dat geval zou het Amerikaanse concern aansturen op een confrontatie met Van de Stolpe en andere leden van het Galapagos-management. Een overname zou ook een kostbare zaak zijn, omdat de beurswaarde van Galapagos het afgelopen halfjaar sterk is opgelopen, tot ongeveer 7 miljard euro eind vorige week.

4,5 miljard euro
megabedrag
Galapagos ontvangt, dankzij het voorschot en de aandelentransactie, een megabedrag van 4,5 miljard euro. Aan de slotkoers van afgelopen vrijdag, 128 euro, komt dat neer op 82 euro extra cash per aandeel.

Gilead kiest nu voor een andere, vriendelijkere aanpak. Maar ook voor het samenwerkingsmodel moeten de Amerikanen flink in de buidel tasten. Beide bedrijven spreken over een van de grootste biotechdeals in Europa. Het is niet eerder voorgekomen dat een farmaconcern zo’n groot voorschot betaalt in ruil voor een verregaande samenwerking. Het voorschot van 1,4 miljard euro dat Merck & Co twee jaar geleden betaalde aan AstraZeneca, gold al als uitzonderlijk.

Galapagos en Gilead werkten al nauw samen bij de ontwikkeling van filgotinib, een nieuw medicijn tegen reuma en andere ontstekingsziektes. De bedrijven verwachten het medicijn later dit jaar in Europa te introduceren, en volgend jaar in de Verenigde Staten. Gilead betaalde eerder honderden miljoenen euro’s aan Galapagos, in ruil voor de Amerikaanse verkooprechten op filgotinib.

Best verkochte medicijnen

Met het samenwerkingsakkoord verwerft Gilead de rechten op het Galapagos-medicijn tegen longfibrose, een dodelijke ziekte, dat al in een verregaand stadium van ontwikkeling is. Gilead krijgt ook toegang tot alle andere medicijnen die het Belgisch-Nederlandse bedrijf in ontwikkeling heeft, maar kan er pas een licentie op verwerven na de afronding van fase 2, de voorlaatste fase in de klinische ontwikkeling.

In de pijplijn zitten ook de moleculen uit Galapagos’ geheimzinnige onderzoeksprogramma Toledo. Die zijn gericht op een nog efficiëntere bestrijding van ontstekingsziektes, onder meer aan het botweefsel, de darmen of het oog. Geneesmiddelen tegen reuma of botslijtage behoren tot de best verkochte medicijnen ter wereld.

Verkoop

Galapagos ontvangt, dankzij het voorschot en de aandelentransactie, een megabedrag van 4,5 miljard euro. Tegen de slotkoers van afgelopen vrijdag, 128 euro, komt dat neer op 82 euro extra cash per aandeel. Galapagos heeft meer dan 1 miljard euro op de balans staan. Het Belgisch-Nederlandse bedrijf zegt met al die miljarden zijn onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling versneld te willen uitbreiden.

Galapagos en Gilead werkten al nauw samen bij de ontwikkeling van filgotinib, een nieuw medicijn tegen reuma en andere ontstekingsziektes. De bedrijven verwachten het medicijn later dit jaar in Europa te introduceren, en volgend jaar in de Verenigde Staten.

Galapagos, dat tot nu enkel in de Benelux instond voor de verkoop van zijn reumamiddel en goudhaantje filgotinib, krijgt nu ook medeverantwoordelijkheid voor de verkoop in Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en het VK. Voor alle andere medicijnen krijgt het heel de Europese markt in handen.

De uitbreiding van die Europese rechten biedt Galapagos – dat 740 werknemers telt, van wie een derde in België - de kans uit te groeien tot een volledig geïntegreerd biofarmabedrijf dat niet alleen geneesmiddelen ontwikkelt maar ook verkoopt.

Zakenbanken

Bij de onderhandeling van de deal liet Galapagos zich bijstaan door de zakenbank Morgan Stanley en Moelis. Gilead werd dan weer geadviseerd door Centerview, Barclays en Lazard.

Die laatste zakenbank stond ook het Franse Sanofi bij toen dat aasde op het Gentse biotechbedrijf Ablynx. Uiteindelijk raakte de deal begin 2018 rond. De Fransen telden bijna 4 miljard euro neer voor Ablynx. Terwijl Galapagos zijn autonomie behoudt na de deal met Gilead, werd de Gentse onderneming volledig opgeslokt door Sanofi.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud