'Galapagos staat nog maar aan het begin. Blijf bij ons'

Onno van de Stolpe (2de van links) op de foto met beleggers op de VFB-dag in maart. ©rv

Galapagos-topman Onno van de Stolpe kreeg tijdens de algemene vergadering een sjaaltje cadeau van een aandeelhouder. 'Thank you Galapagos' stond er op gedrukt. De aandeelhouders zijn tevreden over het parcours van Galapagos, maar vrezen tegelijk voor een overname door partner Gilead.

'Proficiat met wat Galapagos gerealiseerd heeft. Maar kon u de goednieuwsshow van eind maart niet 24 uur hebben uitgesteld?', richtte een Belgische aandeelhouder zich tot topman Onno van de Stolpe tijdens de algemene vergadering dinsdagnamiddag. 'Dat zou me wat effectentaks uitgespaard hebben. Kunt u daar de volgende keer rekening mee houden?'

Hij verwees naar de publicatie van de resultaten van de laatste patiƫntenstudies met het reumamedicijn filgotinib. Die waren in de ogen van investeerders meer dan goed. Het aandeel schoot 22 procent hoger, op de laatste beursdag van maart. Aangezien de Belgische effectentaks van 0,15 procent berekend wordt op basis van de gemiddelde portefeuillewaarde op het einde van elk kwartaal, was de timing van het Galapagos-bericht allesbehalve optimaal voor bepaalde aandeelhouders.

De lancering van ons eerste medicijn volgend jaar wordt een bijzonder moment.
Onno van de Stolpe
CEO Galapagos

De man vertelde achteraf dat hij 22.000 Galapagos-aandelen bezit. Aan meer dan 100 euro per aandeel is dat geen mis pakket, en ondanks het beetje extra effectentaks heeft hij geen reden tot klagen. Het bedrijf zette de voorbije jaren een opmerkelijke prestatie neer. De beurswaarde steeg onlangs tot boven 6 miljard euro, grotendeels gedreven door filgotinib.

'Bijzonder moment'

Het medicijn tegen reuma en een tiental andere ontstekingsziektes haalt volgens beursanalisten op termijn een omzet van 6 miljard dollar. Als alles goed gaat, komt het medicijn volgend jaar op de Europese markt. 'Dat wordt een bijzonder moment', zei Van de Stolpe. De timing van de lancering in de VS - door partner Gilead - is daarentegen nog onzeker en zou mogelijks vertraging kunnen oplopen.

De basis van het medicijn werd al gelegd in 2003. Zestien jaar heeft het geduurd om het van A tot Z te ontwikkelen. 'We hebben het gehaald met veel centen, veel geduld en een beetje geluk. Maar dat geluk hebben we afgedwongen.'

AbbVie zal er alles aan doen om ons tegen te werken. Maar wij zullen hetzelfde doen met hen. We zijn niet bang van AbbVie. Helemaal niet.
Onno van de Stolpe
CEO Galapagos

Met filgotinib waagt Galapagos zich in een markt (ontstekingsziektes) die wereldwijd 65 miljard dollar waard is en waarvan de helft door reumamiddelen wordt ingenomen. De grote tegenspeler is AbbVie, dat met Humira nu al de bestseller in huis heeft, en ook een zogeheten JAK-medicijn - zoals dat van Galapagos - op de markt lanceert. 'Ze zullen er alles aan doen om ons tegen te werken. Maar wij zullen hetzelfde doen met hen. We zijn niet bang van AbbVie. Helemaal niet.' 

Think Big

Het is Galapagos ten voeten uit. 'Think Big', staat in grote letters op de cover van het jaarverslag. 'En dit is nog maar het begin van wat we voor ogen hebben', zei Van de Stolpe. 'Dus blijf bij ons.' De aandeelhouders gooiden met complimenten, 'proficiats' en 'bewondering en verwondering over wat u doet'. Een van de aanwezigen overhandigde de CEO zelfs een sjaaltje. 'Thank You Galapagos', stond er op te lezen. 

Ik heb vorige maand getafeld met de nieuwe CEO van Gilead en ik ben er al geruster op dat ze geen overnamebod op ons zullen doen.
Onno van de Stolpe
CEO Galapagos

De vraag over de intenties van Gilead, de partner van Galapagos in all things filgotinib, kon niet uitblijven. Gilead is ook de grootste aandeelhouder van Galapagos, en speculaties over een overnamebod duiken met de regelmaat van de klok op. 'Meneer Van de Stolpe, u zei ooit dat u Galapagos zo groot zou maken dat het niet meer over te nemen is. Akkoord, de beurswaarde is gestegen, maar niet in die mate dat we - ja, ik spreek soms over ons en wij - te groot zouden zijn. Moeten we volgens u schrik hebben overgenomen te worden?', zei een aandeelhouder. 

Van de Stolpe reageerde: 'Ik heb vorige maand getafeld met de nieuwe CEO van Gilead en ik ben er al geruster op dat het niet zal gebeuren', zei hij. 'Ik heb de indruk dat hij ook ziet dat onze innovatiekracht het best tot uiting komt als zelfstandig bedrijf.' 

Voor Werner Cautreels, de voormalige topman van de farmadivisie van Solvay, was het zijn laatste algemene vergadering als voorzitter. De aandeelhouders werden achteraf getrakteerd op cava, pils en Gouden Carolus van de lokale brouwerij. 'Ik had een biertje beloofd als de resultaten van filgotinib goed zouden zijn, maar wees voorzichtig als je met de auto bent. Want die Gouden Carolus is wat straffer.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud