Galapagos stap dichter bij middel tegen wervelontstekingsziekte Bechterew

Galapagos ziet potentieel in zijn medicijn filgotinib voor de behandeling van de ziekte van Bechterew. ©Felix Kalkman

Galapagos geeft mee dat zijn middel filgotinib ook potentieel heeft om de ziekte van Bechterew - ontstekingen van de wervelgewrichten - te behandelen. Maar dat is nog niet dé studie over filgotinib waar beleggers op wachten.

Samen met de Amerikaanse farmareus Gilead onderzocht het biotechtbedrijf Galapagos  of zijn medicijn filgotinib ook bruikbaar is om patiënten met de ziekte van Bechterew te behandelen. Dat is een reumatische aandoening waarbij gewrichten in de wervelkolom eerst ontsteken en daarna 'verkalken', waardoor patiënten veel stroever bewegen.

De resultaten van een tweede onderzoeksfase naar het middel - die de codenaam Tortuga meekreeg - werden donderdagochtend vrijgegeven. Daaruit blijkt dat Bechterew-patiënten die filgotinib toegediend kregen daar beter op reageerden dan zij die een placebo kregen. De bijwerkingen waren over het algemeen mild of matig, klinkt het verder.

Op basis van de onderzoeksresultaten stelt Galapagos nu dat filgotinib het potentieel in zich heeft om een belangrijke rol te spelen in de behandeling van de ziekte van Bechterew. 

Hopen op kaskraker

Een meevaller dus. Maar het is voor alle duidelijkheid nog niet dé studie waar Galapagos-beleggers al een tijdje op zitten te wachten. Nog voor het einde van de maand zou het biotechbedrijf immers nieuwe resultaten moeten publiceren van zijn onderzoek naar de werking van filgotinib bij reumapatiënten.

Dat onderzoek - dit keer onder de codenaam FINCH 2 - maakt deel uit van een drieluik waar 3.000 patiënten bij zijn betrokken en wordt gezien als de laatste hindernis op weg naar een commerciële lancering van filgotinib. Dat beleggers zo reikhalzend naar die onderzoeksresultaten uitkijken is niet verwonderlijk. Analisten verwachten dat filgotinib als reumamedicijn tot 2,5 miljard dollar aan jaaromzet kan opleveren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect