Galapagos stap dichter bij succesmedicijn

Galapagos stap dichter bij goudhaantje.

Het Mechelse biotechbedrijf Galapagos kondigde woensdag nabeurs gunstige resultaten aan voor zijn reumamiddel filgotinib. Hierdoor groeit de kans dat het Amerikaanse Abbvie 200 miljoen dollar neertelt om het medicijn in huis te halen.

Galapagos kondigde nabeurs de uitgebreide resultaten aan van de fase II-onderzoeken voor zijn reumaremmer filgotinib. In april had het bedrijf al de gunstige testresultaten na drie maanden gegeven, nu volgde een stand van zaken na zes maanden.

Het Mechelse biotechbedrijf besluit dat na zes maanden het geneesmiddel gelijkaardige gunstige resultaten kan voorleggen. Of nog iets betere resultaten: zo stijgt de ACR70-score, in mensentaal het aantal patiënten dat zich met de behandeling 70 procent beter voelt, met maximaal 39 procent. In april was dat maximaal 31 procent.

Daardoor groeit de kans dat later dit jaar het Amerikaanse Abbvie in het spel stapt. Abbvie telde vier jaar geleden al 150 miljoen dollar neer om partner te worden van Galapagos voor het onderzoek. Nu lonkt de mogelijkheid dat Abbvie in oktober 200 miljoen dollar aan licentiekosten neertelt. Concreet neemt Abbvie dan over voor de - dure - derde en laatste klinische testfase. 

Koersstijging

Voor beleggers en analisten zijn de gunstige resultaten niet bepaald een verrassing. KBC-analist Jan De Kerpel gaf vorige maand al aan dat 'hij er vanuit ging dat de eerdere waarnemingen bevestigd werden en dat er weinig twijfel is dat Abbvie 200 miljoen dollar zal neertellen om het kandidaat-medicijn in huis te halen'. Ook Galapagos-CEO Onno van de Stolpe had al laten weten al vrij gerust in te zijn

Ook beleggers namen al een gretige voorschot op het nieuws. Sinds begin januari steeg het aandeel van Galapagos al met meer dan 200 procent. Woensdag nog klom Galapagos met dik procent naar 51,90 euro. Het biotechbedrijf trok geruggensteund door de sterke testresultaten ook met succes naar Wall Street

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud