Galapagos start Fase IIa-onderzoek met reumamiddel

Onno Van de Stolpe, de CEO van Galapagos (Foto Thierry du Bois) ©Thierry du Bois

Galapagos start het Fase IIa-onderzoek met zijn reumamiddel GLPG0634. Het is de bedoeling vier weken lang de werkzaamheid en de veiligheid van het middel na te gaan. GLPG0634 is het medicijn waarvoor Galapagos eind februari een megadeal sloot met Abbott.

Bij het nieuwe onderzoek zijn 90 reumapatiënten in Hongarije, Moldavië, Rusland en Oekraïne betrokken. Volgens Dr Piet Wigerinck, Chief Scientific Officer van Galapagos, is het de bedoeling nu de optimale dosering te bepalen. De resultaten worden eind 2012 verwacht. Als alles naar wens verloopt, kan in 2013 dan de wereldwijde Fase IIb-studie van start gaan.

GLPG0634 is een orale JAK1-remmer en werd door Galapagos ontwikkeld.  De JAK's zijn enzymen die een rol spelen bij de aanmaak van cytokines en groeifactoren, inclusief diegene die bij de reumapatiënten geactiveerd zijn, legt het Belgisch-Nederlandse biofarmabedrijf uit in een persbericht.

Het middel van Galapagos onderscheidt zich van andere JAK-remmers door specifieke binding aan JAK1.  'Dit zou kunnen leiden tot een beter veiligheidsprofiel en een betere werkzaamheid', zegt Galapagos.

Tot en met Fase IIb staat Galapagos in voor het klinisch onderzoek. Daarna zal Abbott zijn licentie van het programma uitoefenen en volledig verantwoordelijk worden voor Fase III en de latere wereldwijde productie.

Galapagos sloot voor het reumamedicijn GLPG0634 eind februari een megacontract met Abbott. Daardoor ontving het bedrijf meteen 150 miljoen dollar van het Amerikaanse bedrijf. Als het middel alle testen doorstaat, kunnen latere betalingen oplopen tot 1,35 miljard dollar. Het middel is veelbelovend, niet alleen omdat het goed lijkt te werken, maar ook omdat het oraal wordt toegediend en niet moet geïnjecteerd worden.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud