Galapagos' stermiddel filgotinib helpt ook patiënten met psoriatische artritis

Galapagos hopt dat zijn eerste medicijn filgotinib nog dit jaar op de markt komt als behandeling voor reumatische artritis. ©Ans Brys

Het Mechelse biotechbedrijf zegt dat zijn reumapil filgontinib ook langdurig werkt als behandeling voor de nauw verwante ziekte psoriatische artritis.

Op het jaarlijkse reumatologencongres Eular stelde Galapagos en zijn Amerikaanse partner Gilead nieuwe analyses voor van studies met filgotonib bij patiënten die lijden aan psoriatische artritis. De bedrijven hadden vorig jaar al een studie voorgelegd waaruit bleek dat het kandidaat-medicijn werkt bij een grote groep patiënten.

Nu blijkt uit een opvolgstudie van een jaar dat het filgotinib ook op langere termijn werkzaam is en veilig is. Walid Abi-Saad, de medisch directeur van Galapagos, onderstreept dat 'het medicijn snel werkt om de kenmerken van ontsteking te verminderen'. Een grotere studie moet dit nu nog bevestigen, maar Galapagos gaf eerder aan dat Gilead die Fase 3-studie Penguin gepauzeerd heeft door de corona-pandemie.

Blockbuster

Psoriatische artritis is een van de 10 aandoeningen waarvoor filgotinib wordt getest, naast de hoofdindicatie reumatische artritis. Voor die laatste aandoening zijn alle grote patiëntenproeven afgerond. De dossiers liggen bij de Europese en Amerikaanse geneesmiddelenautoriteiten klaar om groen licht te krijgen. Zij zullen nog dit jaar een oordeel vellen over de markttoelating van deze mogelijke blockbuster.

De inzet bij bijkomende ziektes moeten helpen om de hooggespannen verwachtingen van beleggers en analisten voor filgotinib te vervullen. Vorige maand werd het aandeel Galapagos wat afgestraft na testresultaten met filgotinib bij de darmontsteking colitus ulcerosa. Die data waren op zich goed, maar minder overtuigend dan soms gehoopt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud