Advertentie

Galapagos test darmontstekingsmiddel op patiënten

Galapagos-topman Onno van de Stolpe ©BELGAIMAGE

Galapagos gaat van start met het Fase 2-onderzoek met zijn darmontstekingsmiddel GLPG1205. Het potentieel medicijn wordt getest bij een 60-tal patiënten die lijden aan chronische darmontsteking. De eerste resultaten worden verwacht in het eerste halfjaar van 2016.

GLPG1205 is een van de veelbelovende medicijnen uit de pijplijn van het Belgisch-Nederlandse biofarmabedrijf. GLPG1205 remt GPR84, een eiwit dat betrokken is bij de regulering van een aantal typen cellen van het menselijk immuunsysteem. Galapagos heeft ontdekt dat GPR84 een sleutelrol speelt bij chronische darmontsteking.

Het nieuwe middel GLPG1205, dat volledig eigendom is van Galapagos, bleek in het laboratorium zeer effectief te zijn tegen de ziekte. Intussen werd GLPG2015 al op gezonde vrijwilligers getest (het zogenaamde Fase 1 klinisch onderzoek). Het middel bleek veilig, leidde volgens Galapagos 'tot sterke remming van GPR84' en liet ook goede medicijneigenschappen zien.

Het in Mechelen gevestigd bedrijf gaat nu over naar Fase 2, waarbij het middel op patiënten wordt getest die aan colitis ulcerosa (chronische darmontsteking) lijden. Ongeveer 60 patiënten worden gerecruteerd in zes landen: België, Hongarije, Polen, Tsjechië, Duitsland en Rusland. Galapagos heeft voor het onderzoek al toestemming gekregen in België en Hongarije en is in beide landen al begonnen met het selecteren van patiënten. In de andere landen hoopt het bedrijf in het eerste kwartaal groen licht te krijgen.

In het Fase 2-onderzoek kijgen de patiënten ofwel een dosering van 100 mg GLPG1205 eenmaal daags, ofwel een placebo, en dit gedurende twaalf weken.

Colitis ulcerosa is een vorm van chronische darmontsteking.  Het is een steeds opflakkerende ziekte van de darmen, gekenmerkt door zweren in de dikke darm en het rectum.  Symptomen zijn buikpijn, ondervoeding en bloederige diarree. De ziekte duikt vooral op bij jonge mensen (15-25 jaar). Momenteel kan colitis ulcerosa niet genezen worden. Patiënten moeten levenslang behandeld worden, vandaag de dag met anti-ontstekings- en immuno-onderdrukkende mpiddelen. Bijna een derde van de patiënten moet geopereerd worden om ontstoken darmgedeelten te verwijderen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud