Galapagos verwacht 'komende maanden' duidelijkheid over goudhaantje

Een Galapagos-medewerkster in het labo in Mechelen. ©Felix Kalkman

Het biotechbedrijf verbruikte de afgelopen negen maanden 472 miljoen euro cash. De resterende buffer van 5,3 miljard euro is comfortabel.

Galapagos rapporteerde na negen maanden een omzet van 369 miljoen euro, een halvering tegenover vorig jaar. Die daling resulteert in een operationeel en nettoverlies van 163 miljoen en 248 miljoen euro.

Dat is een klassiek rood beeld voor een biotechbedrijf dat volop geneesmiddelen en behandelingen ontwikkelt en wacht op de goedkeuring van de farmawaakhonden en nadien op de commercialisering van zijn producten.

Voor die lange trajecten is een stevige cashbuffer cruciaal. En daar zit Galapagos, dankzij de megadeal met de Amerikaanse reus Gilead, met 5,3 miljard euro in een comfortabele zetel.

De afgelopen negen maanden verbruikte het Mechelse biotechbedrijf 472 miljoen euro. Over heel 2020 zal dat, zoals eerder voorspeld, 490 tot 520 miljoen euro zijn.

Wachten op Amerikaans verdict

Galapagos' goudhaantje, filgotinib, zit een stap dichter bij een tweede behandelingsveld in Europa. Het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) buigt zich over de vergunningsaanvraag voor het middel voor de behandeling van matige tot ernstige colitis ulcerosa, een chronische ontsteking van het slijmvlies in de darmen. Galapagos liet deze week weten dat de aanvraag gevalideerd werd en nu wordt geëvalueerd.

Voor filgotinib heeft het bedrijf in de EU en Japan al een licentie op zak onder de naam Jyseleca, voor de behandeling van patiënten met matige tot ernstige actieve reumatoïde artritis.

Door de tweede zit in de VS kan het rivaliserende Rinvoq van de farmareus AbbVie een stevige voorsprong uitbouwen op de cruciale Amerikaanse markt.

Beleggers kijken vooral uit naar het Amerikaanse verdict over het kandidaat-reumamedicijn. De farmawaakhond FDA gaf filgotinib een tweede zit. Een opdoffer van jewelste, die het rivaliserende Rinvoq van de farmareus AbbVie op de cruciale Amerikaanse markt een stevige voorsprong laat uitbouwen.

Galapagos probeert nu samen met partner Gilead een fiat uit de brand te slepen. 'In de komende maanden komt er meer duidelijkheid', luidt het in de kwartaalupdate.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud