Advertentie

Galapagos voor het eerst meer dan 1 miljard waard

©REUTERS

Dankzij het potentiële goudhaantje dat het reumamiddel in ontwikkeling is, achten beleggers het Mechelse biotechnologiebedrijf nu meer waard dan pakweg Lotus Bakeries of Kinepolis. De marktwaarde rondde even de kaap van 1 miljard euro.

Voor de tweede dag op rij lopen beleggers op Euronext storm voor Galapagos. Woensdagavond laat had het biotechnologiebedrijf dan ook voor de tweede avond op rij goed nieuws in petto. Met de sterke testresultaten voor het potentiële goudhaantje filgotinib als stevige geloofsbrief in de achterzak, maakt het Mechelse biotechnologiebedrijf nu effectief de oversteek naar Wall Street.

Woensdagavond diende Galapagos een registratiedocument in bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Met zo'n document stelt een bedrijf zich al voor aan de Amerikaanse belegger, maar worden een hoop relevante vakjes - introductieprijs, aantal aangeboden aandelen etcetera - nog blanco gelaten. Wel weten we al dat Galapagos maximaal 150 miljoen dollar hoopt op te halen en dat het op Nasdaq onder de beursticker GLPG - dezelfde als op Euronext - zal noteren. 

CEO Onno van de Stolpe koesterde al een tijd plannen om Galapagos een tweede notering te geven op Nasdaq, hét walhalla voor elk biotechnologiebedrijf dat zichzelf respecteert. De markt lijkt nu al een voorschot te nemen op de grotere beleggersinteresse die zo'n notering op Nasdaq met zich mee kan brengen.

Donderdagochtend koerste het aandeel bij een forse handel tot 13 procent hoger. Daarmee kwam de beurswaarde voor het eerst boven 1 miljard euro. En achten beleggers het verlieslatende biotechbedrijf nu meer waard dan pakweg de legendarisch rendabele koekjesbakker Lotus Bakeries (995 miljoen) of de bioscoopuitbater Kinepolis (968 miljoen), een cashmachine die nauwelijks zijn gelijke heeft op het Brussels koersenbord.

Maar beleggers achten de kans nu groot dat Galapagos zijn reumamiddel filgotinib effectief op de markt kan brengen en zo toegang krijgt tot de zeer lucratieve markt die de reumabestrijding is. Daarbij hoort wel de kanttekening dat biotech - vaak een soort beursgenoteerde kansberekening op een geneesmiddel - zelden een 'smooth ride' is voor beleggers.

©RV

Galapagos is ook niet het eerst Vlaamse biotechbedrijf dat zich een 'one billion company' mag noemen. Ruim twee jaar geleden sloopte Thrombogenics die grens. Nadat de geneesmiddelenwaakhond FDA de goedkeuring gegeven had voor oogmiddel Jetrea, leken de Amerikaanse vetpotten voor het Leuvense bedrijf binnen handbereik. Maar later bleken de verkoopcijfers zwaar tegen te vallen en hebben beleggers hun kasstroomprognoses serieus neerwaarts moeten bijstellen, met een spectaculaire koersval tot gevolg.

Er is wel één groot verschil tussen Thrombogenics en Galapagos. Thrombogenics probeerde Jetrea op eigen kracht op de Amerikaanse markt te lanceren, wat achteraf gezien een grote misrekening bleek. Galapagos, daarentegen, heeft de Amerikaanse farmareus AbbVie als partner. En die heeft een marketingmachine in huis die dokters kan overtuigen Galapagos' middel ook effectief voor te schrijven eenmaal het op de markt is.  

Ook voor de notering op Nasdaq lijkt Galapagos niets aan het toeval over te laten. De begeleiders van de beursgang zijn niet de minste: Morgan Stanley, Credit Suisse en het in biotech gespecialiseerde beurshuis Cowen & Co.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud