Galapagos wil dit jaar 80 studies uitvoeren

Onno van de Stolpe: '2019 was nog maar het begin'.

Het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Galapagos geeft plankgas na de grote doorbraak in 2019, waarin zijn reumamiddel filgotinib klaar werd gemaakt voor commercialisering. ‘Dit is nog maar het begin’, klinkt het.

Galapagos  boekte in 2019 een nettowinst van 150 miljoen euro op een omzet van 896 miljoen, bijna drie keer meer dan in 2018. Het bedrijf heeft, dankzij de injectie van zijn Amerikaanse partner Gilead, maar liefst 5,8 miljard euro in kas.

Dat geld wordt dit jaar volop aan het werk gezet. Galapagos zegt te mikken op niet minder dan 80 klinische studies. ‘We hebben momenteel 30 programma’s lopen, en hoewel de focus ligt op onze franchises in ontstekingsziekten en fibrose, hebben we ook veelbelovende programma's in bijkomende indicaties met een grote onvervulde medische nood. 2019 was zonder twijfel een historisch jaar, maar we zijn ervan overtuigd dat dit nog maar het begin is’, zegt CEO Onno van de Stolpe.

Toledo

Galapagos heeft momenteel vier klinische studies in fase 2 lopen waarvan het resultaten bekend verwacht te maken. Naast studies met Gilead rond de longziekte fibrose en rond artrose is het vooral uitkijken naar Galapagos’ eigen onderzoeksprogramma. Onder de naam Toledo voert het bedrijf onderzoek naar een nieuwe generatie middelen tegen allerlei ontstekingsziekten waarvan het bijzonder veel verwacht.

De details van dat mysterieuze Toledo-programma blijven een goed bewaard geheim, maar in de tweede jaarhelft zouden verschillende ‘proof of concept’ patiëntenstudies moeten opstarten, met eind dit jaar de eerste echte klinische resultaten. Al die studies kosten wel behoorlijk veel geld: Galapagos mikt voor dit jaar op een operationele ‘cash burn’ van 420 à 450 miljoen euro, inclusief mijlpaalbetalingen van Gilead.

De commercialisering van filgotinib zal ook dit jaar nog een groot stuk van de aandacht opeisen. Nog voor de zomer verwacht het bedrijf ook resultaten van de studie naar het gebruik van filgotinib tegen Colitis ulcerosa (chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm). Ook de derde fase van het onderzoek naar filgotinib als middel tegen de ziekte van Bechterew (ontsteking van gewrichten in bekken en wervelkolom) zou nog in de eerste jaarhelft van start moeten gaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud