Galapagos haalt in enkele uren 260 miljoen op

Een lab van Galapagos in Leiden. ©Bloomberg

Met sterke onderzoeksresultaten als geloofsbrief klopte de Belgisch-Nederlandse biotechgroep opnieuw vlot bij de belegger aan.

Het ijzer smeden als het gloeiend heet is. Dat is wat Galapagos   doet. Gewapend met sterke onderzoeksresultaten voor zijn goudhaantje filgotinib klopte de Belgisch-Nederlandse biotechnologiegroep aan bij grote beleggers op Wall Street. 

Galapagos haalde in luttele uren 300 miljoen dollar (ongeveer 260 miljoen euro) vers geld op via de uitgifte van 2,575 miljoen nieuwe aandelen. Dat gebeurt tegen 116,50 dollar (omgerekend 100,1 euro), een minieme korting van minder dan 3 procent op de slotkoers van woensdagavond op Nasdaq (119,71 dollar). Het aandeel Galapagos was woensdag na de onderzoeksresultaten op Wall Street 16,5 procent in waarde gestegen. 

Verwatering van 5 procent

De verse uitgifte leidt tot een verwatering van zo'n 5 procent voor de bestaande aandeelhouders: op dit ogenblik staan er 51,34 miljoen stuks uit. An sich heeft de groep het geld niet nodig: de Mechelaars hadden eind juni meer dan 1 miljard euro in kas, ruim vijf keer de 180 à 200 miljoen euro cash die het bedrijf over het boekjaar 2018 zal verbruiken om het lopende onderzoek en de werking te financieren. 

Cash is allesbepalend in onze sector
Onno van der Stolpe
CEO Galapagos

Maar net als de hele biotechsector spijst Galapagos de kas wel vaker 'opportunistisch'. Anderhalf jaar geleden haalde de groep - eveneens in luttele uren - 338 miljoen dollar op.

CEO Onno van de Stolpe erkende toen dat de kapitaalverhoging er niet kwam omdat ze nodig was, wel omdat het kon. 'Cash is allesbepalend in onze sector. Je moet garanderen dat je nooit onder een kritische drempel valt. Niet dat dat bij ons het geval was, maar je moet voorbereid zijn.'

Met de cash heeft van de Stolpe niet alleen een ruime buffer om het lopende onderzoek te financieren, maar ook de flexibiliteit om opportunistisch overnames te bekijken. De 1 miljard euro cash vertegenwoordigde vóór de huidige kapitaalronde een vijfde van de beurswaarde, die intussen weer ruim boven 5 miljard euro is gestegen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect