Galapagos zit op 1,15 miljard euro cash

©Bloomberg

Het Nederlands-Belgische biotechbedrijf Galapagos heeft in de eerste jaarhelft een nettoverlies geboekt van 95,9 miljoen euro op een omzet van 108,5 miljoen euro. Het bedrijf zit nog royaal bij kas.

De halfjaarcijfers van Galapagos,  die donderdagavond werden vrijgegeven, laten in vergelijking met de eerste helft van 2018 een toename zien van de omzet, maar ook van het verlies.

De omzet steeg van 101,9 naar 108,5 miljoen euro, maar ook de kosten van research, verkoop en marketing namen aanzienlijk toe. Daardoor steeg het operationele verlies van 65,8 naar 97,6 miljoen euro, bijna evenveel als de omzet. Netto nam het verlies toe van 59,1 naar 95,9 miljoen, of 1,76 euro per aandeel.

Toch ziet de toekomst er rooskleurig uit voor Galapagos, dankzij de monsterdeal die het bedrijf nog maar vorige week kon sluiten met de Amerikaanse farmareus Gilead. Die gaat 4,5 miljard euro in Galapagos pompen, in ruil voor toegang tot de volledige pijplijn met beloftevolle nieuwe medicijnen van het Mechelse biotechbedrijf. Met in de eerste plaats de reumapil filgotinib, een potentiële blockbuster.

FDA

De pil tegen reuma heeft alle testfases doorlopen en wacht voor de lancering op de toestemming van de Europese en de Amerikaanse toezichthouders. Galapagos zegt in een persbericht dat er, na overleg met de Amerikaanse medicijnenwaakhond FDA, een uitvoeringsplan is tot stand gekomen voor het indienen van een dossier om filgotinib in de VS te laten goedkeuren. In Europa verwacht het bedrijf zijn dossier voor filgotinib in het derde kwartaal in te kunnen dienen.

Ook de deal met Gilead zal naar verwachting ‘in de loop van het derde kwartaal’ worden afgerond. Op dat moment krijgt Galapagos meteen een cashinjectie van 3,95 miljard dollar, aangevuld met een aandeleninvestering van 1,1 miljard dollar.

Ook zonder die injectie zit het biotechbedrijf nog steeds goed bij kas. Er staat 1,15 miljard dollar op de rekening, meer dan de 1,067 miljard van een jaar geleden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud