Galapagos zit op berg cash van 1,1 miljard

Onno Van De Stolpe, de CEO van Galapagos. ©Dominic Verhulst / Dotch.be

Naarmate de onderzoeken van Galapagos vorderen, brandt het biotechbedrijf meer cash.

Galapagos  bezit al langer met voorsprong de stevigste schatkist van de Belgische biotech. Eind vorig jaar had het Nederlandse bedrijf met hoofdzetel in Mechelen 1,15 miljard euro op de bankrekening staan, leren de jaarresultaten. De cashberg groeide onder meer dankzij de beursgang van Galapagos op de Amerikaanse Nasdaq-beurs. Die bracht 364 miljoen dollar (323 miljoen euro) in het laatje).

Naarmate zijn (preklinische en klinische) onderzoeken naar geneesmiddelen vorderen geeft het biotechbedrijf meer geld uit (voor het onderzoek zelf, het opzetten van verkoopteams, voor marketing). Vorig jaar slorpte dat  154,1 miljoen euro op. Naar verwachting zal de zogenaamde operationele cash burn dit jaar 220 à 240 miljoen euro bedragen.

Big pharma

Over de zoektocht van oprichter en CEO Onno van de Stolpe naar een tweede grote aandeelhouder, rept Galapagos geen woord.

Van de Stolpe zoekt een tweede grote aandeelhouder om te vermijden de Amerikaanse farmareus Gilead het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf volledig in handen krijgt. Die nieuwkomer kan vermijden dat Galapagos helemaal in de handen van 'big pharma' terechtkomt. Van de Stolpe wil tot elke prijs vermijden dat Galapagos dezelfde weg opgaat als Ablynx, dat vorige maand voor 3,9 miljard euro overgenomen werd door het Franse Sanofi.

220 à 240 miljoen
Cash burn
Galapagos zal dit jaar naar verwachting 220 à 240 miljoen euro cash 'verbranden'.

Gilead kwam twee jaar geleden aan boord toen Galapagos een partner zocht om zijn reumamiddel filgotinib te kunnen ontwikkelen. Die deal bleek erg lucratief voor Galapagos. Maar in ruil moest het bedrijf aanvaarden dat Gilead 15 procent van de aandelen in handen kreeg, al is dat belang intussen verwaterd tot iets meer dan 13 procent.

Tot eind vorig jaar mochten de Amerikanen geen overnamebod lanceren op de biotechgroep. Gilead heeft nu dus de handen vrij om Galapagos op te slorpen. Al vermoeden analisten dat de farmareus daarvoor liever tot 2019 wacht. Dan worden definitieve testresultaten bekendgemaakt voor filgotinib.

Kosten

Galapagos' omzet klom vorig jaar tot 155,9 miljoen euro. Door de hogere onderzoekskosten diepte het operationeel verlies uit tot 89 miljoen. Ook de administratieve kosten stegen van 23,5 tot 27,2 miljoen euro. Dat is te wijten aan hogere voorzieningen voor managementbonussen en toegenomen kosten voor de warrantplannen, beide gelinkt aan de koersstijging van Galapagos.

Het nettoverlies diepte eveneens uit tot 115,7 miljoen. Het werd voor 27,8 miljoen negatief beïnvloed door niet-gerealiseerde wisselkoersverliezen op Galapagos' cashpositie in dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content