Gates Foundation pompt 14 miljoen in Belgische vaccins

©Kristof Vadino

Univercells heeft 14,3 miljoen dollar ontvangen van de Bill & Melinda Gates Foundation om goedkope vaccins tegen mazelen en rodehond te produceren.

Univercells ligt duidelijk bovenaan in de schuif van Bill Gates - de oprichter van Microsoft - en zijn vrouw Melinda. Het is de derde keer dat hun liefdadigheidsinstelling geld op tafel legt om de technologie van Univercells verder uit te bouwen. Met het nieuwe geld komt de totale investering van de Foundation op 30 miljoen dollar. 

Univercells werkt al sinds 2013 aan een manier om een miniatuurfabriek te maken voor vaccins die tot tien keer goedkoper zijn dan de bestaande vaccins. Het resultaat van al dat onderzoek is Nevoline, een productieproces dat past in een container, dat maar een investering van 15 miljoen euro vergt en dat geschikt is om in ontwikkelingslanden ter plekke vaccins te produceren.

Polio  

Het concept - dat uit de koker van de oprichters Hugues Bultot en José Castillo komt - wordt getest voor een poliovaccin waarvan verwacht wordt dat het vanaf 2020 kan ingezet worden.

De productietechnologie is in principe breed toepasbaar, zoals ook blijkt uit de nieuwe investering van Gates. Univercells zal Nevoline met de 14,3 miljoen dollar aanpassen en optimaliseren voor de productie van een vaccin tegen mazelen en rodehond, en dat vervolgens ook uittesten. 'Dat maakt de uitvoering van immunisatiecampagnes eenvoudiger en verbetert de toegankelijkheid van kritieke vaccins', klinkt het. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud