Geneesmiddelenagentschap beveelt remdesivir aan als eerste coronamedicijn in Europa

©REUTERS

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) raadt aan Veklury (remdesivir) een voorwaardelijke marketingautorisatie te geven voor de behandeling van Covid-19-patiënten die beademd moeten worden. Remdesivir is het eerste medicijn dat het agentschap specifiek voor Covid-19 aanbeveelt.

Het agentschap baseert zich voor de aanbeveling grotendeels op een onderzoek door het Amerikaanse National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) bij 1.063 patiënten. Daaruit blijkt dat patiënten die het medicijn krijgen 31 procent sneller genezen dan patiënten die een placebo krijgen. Er lopen nog meerdere andere onderzoeken naar het medicijn. 

Een voorwaardelijke marketingautorisatie vergemakkelijkt een snelle toegang tot medicijnen die beantwoorden aan een onvervulde medische behoefte, zoals dat geval kan zijn bij een pandemie. Het medicijn mag dan vroeger op de markt worden gebracht, met minder beschikbare data dan normaal wordt verwacht. Er wordt dan bekeken of de voordelen van een onmiddellijke beschikbaarheid van het medicijn opwegen tegen het risico van mogelijk te weinig informatie. 

Goedkeuring

Remdesivir is ontwikkeld door het Amerikaanse Gilead Sciences. Het werd als experimenteel geneesmiddel tegen ebola uitgeprobeerd, maar is daar niet voor goedgekeurd. Nu blijkt dat een deel van de coronapatiënten baat kan hebben bij het middel, is het voorlopig goedgekeurd door het EMA voor dat doel. Het is nog onbekend of het ook geschikt is voor patiënten die er minder slecht aan toe zijn. 

De Amerikaanse medicijnwaakhond FDA gaf eerder al versneld toestemming voor het gebruik van remdesivir bij zwaar zieke coronapatiënten. Ook in Japan gebeurde dat al. 

De Europese Commissie moet haar goedkeuring nog geven voor de autorisatie, die een jaar geldig is. Volgens het EMA volgt binnen de week een beslissing. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud