Gents antiviraal coronamiddel zet grote stap vooruit

Het middel wordt verder getest aan het Leuvense Rega Instituut. ©Dieter Telemans

Een middel van UGent-hoogleraar Xavier Saelens en zijn team kan een labovariant van het coronavirus onschadelijk maken. 'Binnenkort beginnen we met in-vitrotesten op het echte coronavirus.'

Hoogleraar virologie Xavier Saelens en zijn team sleutelen aan een middel tegen het coronavirus. Dat gebeurt in een labo van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) - UGent Centrum voor Medische Biotechnologie. Ze identificeerden een antistof, ontwikkeld met twee Amerikaanse labo's, die de binding kan verhinderen tussen een eiwit en menselijke cellen. Dat eiwit, aanwezig op het oppervlak, heeft het virus nodig om menselijke cellen binnen te dringen. 

Labovariant onschadelijk

Nieuwe bevindingen, in samenwerking met de Universiteit van Austin (Texas) en het German Primate Center, tonen aan dat de antistof een labovariant van het virus onschadelijk kan maken. Een belangrijke stap vooruit in het onderzoekstraject. De laboproeven bieden een eerste bewijs dat de antistof bescherming kan bieden tegen corona. Het middel kan verhinderen dat het virus menselijke cellen infecteert. 

Saelens' aanpak, op basis van geïsoleerde stukjes antilichamen van lama's, verschilt van die van conventionele vaccins. Bij een klassiek vaccin wordt een antigen, een stukje van het virus, toegediend, zodat na verloop van tijd het lichaam een immuunreactie in gang zet. Het middel waar Saelens en zijn team aan sleutelen, biedt onmiddellijke bescherming, zonder dat het een actieve immuunrespons vereist.

 

Het voordeel is dat de patiënt geen antistoffen dient aan te maken. Zeker de kwetsbaarste personen, zoals ouderen, reageren vaak minder sterk op vaccins, waardoor de bescherming vaak niet volledig is. Ook gezondheidswerkers kunnen zo onmiddellijk beschermd worden tegen het virus. 

Testen op echt virus

'Toch is het belangrijk te melden dat een bevestiging van de resultaten met het ziekteverwekkend virus zelf nog nodig is', zegt Saelens. 'Binnenkort beginnen we met in-vitrotesten op het echte coronavirus, in een speciaal beveiligd labo aan het Leuvense Rega Instituut.'

Ik schat dat we ten vroegste over een jaar op mensen kunnen testen.
Xavier Saelens
Hoogleraar virologie (VIB-UGent)

De ontwikkeling van de antistof moet nog meerdere fases doorlopen, onder meer testen rond de veiligheid en de werkzaamheid in proefdieren en patiënten. 'Ik schat dat we ten vroegste over een jaar op mensen kunnen testen', zegt Saelens.

Voor de financiering van de ontwikkeling van de antistof en de klinische testen verkent het VIB partnerschappen met spelers uit de farmasector. 'De grootste flessenhals zijn de productiekosten van de antistof, omdat het om een complexe molecule gaat', zegt Saelens.

Saelens en zijn team hebben jarenlange ervaring met de ontwikkeling van vaccins en virusremmers tegen respiratoire virussen zoals het griepvirus en RSV. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud