Gents bio-informaticabedrijf werkt mee aan coronavaccin

©AFP

De Gentse start-up myNeo werkt mee aan een coronavaccin dat binnenkort op muizen zal worden getest.

myNeo heeft in de voorbije maanden met behulp van algoritmes en de genetische code van coronavirussen vijf potentieel interessante vaccins ontworpen.

Het is nu aan een ‘Europese biotechpartner’ om de testen op muizen en later op mensen uit te voeren. Als alles goed gaat, zouden de eerste vrijwilligers begin volgend jaar het vaccin toegediend kunnen krijgen.

MyNeo legde met zijn technologie de voorbije jaren de focus op immunotherapie voor kankerpatiënten. Het heeft onder meer projecten lopen met Janssen Pharmaceutica en Etherna Therapeutics.

Kanker

MyNEO vergelijkt daarbij het DNA van kankercellen met dat van gezonde cellen, identificeert eiwitten die specifiek zijn aan de kankercellen en doet dat patiënt per patiënt. Dat laat toe om met peptiden - specifieke eiwitdeeltjes - een gepersonaliseerd ‘kankervaccin’ aan te maken. Het immuunsysteem reageert daarop en gaat die eiwitdeeljes en dus de kankercellen opsporen en vernietigen.

Dat principe past myNEO nu ook toe in de strijd tegen het coronavirus, en het vertrok daarbij van de gemeenschappelijke stukjes van negen verschillende coronavirussen, waaronder ook Sars-Cov-2. Het bedrijf heeft op basis daarvan vijf vaccins ontworpen, die elk 20 eiwitdeeltjes of peptiden bevatten.

Breed toepasbaar

Door die aanpak verwacht CEO Cedric Bogaert dat het vaccin breed toepasbaar is - ook voor eventueel toekomstige varianten van het virus - en een langere bescherming zal bieden.

MyNeo is een van de bedrijven uit de stal van Novalis. Dat werd twee jaar geleden door enkele veteranen uit de sector opgericht als fonds en incubator voor start-ups die de link leggen tussen biotechnologie en de big data.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud