Gents biotechbedrijf Quinvita opgedoekt

©REUTERS

Nog een slachtoffer van de crisis in de groene-energiesector. Het Gentse biotechbedrijf Quinvita, gespecialiseerd in de veredeling van het energiegewas jatropha, is opgedoekt. 'Het was nog vijf jaar wachten eer de markt opnieuw zou opleven. We hebben beslist niet langer geld in het bedrijf te steken. Dan stopt het verhaal', zegt Filip Lesaffer van Think2act, een van de aandeelhouders.

Quinvita, opgericht in 2007, kreeg in de lente van 2012 nog anderhalf miljoen euro toegestopt van het groeikapitaalfonds Think2act en de groep Vanden Avenne. Voorts kreeg het biotechbedrijf overheidsgeld van het IWT en van PMV. Dat is intussen allemaal opgebrand en een vervolg komt er niet.

Quinvita legde zich toe op de ontwikkeling van nieuwe jatrophaplanten die meer vruchten opleveren. Jatropha is een struik die vooral in dorre streken in Latijns-Amerika, Azie en Afrika groeit. De jatrophanoten, ook wel purgeer- of schijtnoten, zijn interessant vanwege de olie die vrijkomt bij het persen ervan. Die kan ingezet worden voor de productie van biodiesel.

Drie jaar geleden stond Quinvita nog in de schijnwerpers toen het in Mozambique in het bijzijn van Vlaams Minister-President Kris Peeters een contract tekende voor de aanleg van hectares vol jatropha. 'Maar de markt is nadien ingestort. Veel plantageprojecten zijn de voorbije jaren on hold gezet wegens een gebrek aan financiering en een afbouw van de subisidieregimes voor groene enegerie. De pijplijn van projecten is helemaal opgedroogd sinds we in Quinvita zijn gestapt. Ooit was BP zelfs een partner maar ook die hebben en cours de route afgehaakt', zegt Lesaffer. 'Het was alsof de hemel op ons hoofd viel.'

En beterschap is niet meteen in zicht. 'Ooit zal jatropha wel furore maken, maar nu niet.' Daarom hebben de aandeelhouders beslist de stekker uit het bedrijf te trekken. Eerder staakten ook al andere Belgische bedrijven hun jatrophaplannen, waaronder het beursgenoteerde Thenergo. Ook Durabilis, de privéstichting van Marc en Sebastiaan Saverys, heeft zijn jatrophaproject in Afrika gestopt. 'Jatropha is een fake product', zei Marc Saverys vorig weekend in De Tijd. 'Investeerders hebben er al honderden miljoenen aan verloren.'

Nu dus ook Lesaffer en co, ook al blijven de verloren bedragen vrij beperkt. 'Verder investeren was geen optie. We hebben niet de deep pockets om nog een periode van vijf jaren te overbruggen. Dan stopt het verhaal, hoe pijnlijk dat ook is', zegt Lesaffer, die tevens gedelegeerd bestuurder is van het noodlijdende 4Energy.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud