Advertentie
Advertentie

Gents 'lamamedicijn' wordt getest als coronavirusremmer

De lama Winter, die inmiddels van zijn pensioen geniet, speelt een hoofdrol in de ontwikkeling van de kandidaat-virusremmer van Exevir Bio. ©Dries Luyten

Het Gentse biotechbedrijf Exevir Bio begint de eerste fase van klinische testen met zijn coronavirusremmer op basis van lama-antilichamen.

Een jaar na de oprichting bereikt het jonge Gentse biotechbedrijf Exevir Bio woensdag een mijlpaal. Het kondigt het begin aan van de fase 1-studie van zijn kandidaat-coronavirusremmer.

De fase-1-studie zal drie toenemende dosissen van intraveneus toegediend XVR-011 - de naam van de virusremmer - testen, met maximaal drie groepen van tien gezonde volwassen proefpersonen.

Exevir maakte recent bekend dat nieuwe gegevens uit het laboratorium van viroloog Johan Neyts van het Rega Instituut (KU Leuven) aantonen dat XVR-011 een sterk neutralisatievermogen heeft in vitro tegen de delta- en gammavarianten van het coronavirus.

Glansrol voor lama Winter

Het beursgenoteerde biofarmabedrijf UCB leverde bijstand voor het ontwerp van de therapeutische eigenschappen van XVR-011 en produceerde het antilichaam op grote schaal voor de klinische proef.

Het technologieplatform van Exevir Bio werd ontwikkeld door Xavier Saelens en Nico Callewaert, twee wetenschappers van het VIB-UGent. Ze beschreven in 2020 in het wetenschapsblad Cell hoe antistoffen van de lama Winter het virus neutraliseerden.

Terwijl Winter ondertussen geniet van zijn pensioen in Labiomista, het 24 hectare groot openluchtmuseum in Genk, gingen onderzoekers met zijn antistoffen aan de slag. Ze probeerden ze na te maken en er een twist aan te geven. Dat zou ze nog krachtiger maken, waardoor het menselijk lichaam ze niet afstoot.

Een van de voordelen van lama-antilichamen is dat ze heel klein zijn en dieper kunnen doordringen in viruseiwitten. Ze hechten zich vast aan delen van het coronavirus die anders niet toegankelijk zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud