Gentse Feops haalt zes miljoen op voor virtuele hartoperaties

Hartchirurgen kunnen de software van Feops gebruiken om inzicht te krijgen in hoe de patiënt op een nieuwe hartklep zal reageren. ©Flip Franssen/Hollandse Hoogte

Feops, een spinoff van de Gentse universiteit die software maakt om hartoperaties voor te bereiden, heeft een kapitaalronde van zes miljoen euro achter de rug.

De kapitaalronde van Feops werd geleid door het Londense investeringshuis Valiance. Ook het Leuvense Capricorn en de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) stapten mee in.

Met het verse geld wil Feops investeren in zijn commerciële expansie in de markt voor ‘transcatheter valve therapies’, het inbrengen van een kunsthartklep door middel van een katheter. Met de computersimulaties van het bedrijf kunnen hartchirurgen zo’n operatie voorbereiden en een idee krijgen van hoe de patiënt op de nieuwe klep zal reageren.

De oplossing van Feops maakt gebruik van de 3D-technologie van het Leuvense bedrijf Materialise om de anatomie van een orgaan na te bootsten. ‘We gaan daarmee aan de slag op de computer, zodat we kunnen checken of een implantaat, waarvan we de juiste afmetingen kennen, geschikt is voor de patiënt. We gaan ook na waar het implantaat in het hart moet terechtkomen om zo goed mogelijk te functioneren’, legde CEO Matthieu De Beule het afgelopen juni uit in ons dossier 'De reboot van de geneeskunde'.

Feops, goed voor een omzet van 300.000 euro, is van plan ook in de Verenigde Staten groen licht te vragen bij de Food and Drug Administration (FDA). Maar daar zijn meer financiële middelen voor nodig.

Capricorn en PMV brachten in 2014 al eens 1,3 miljoen euro kapitaal aan. De tweede ronde van 6 miljoen moet het bedrijf naar eigen zeggen toelaten om zijn ‘agressief’ aan productontwikkeling te doen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud