Gentse Sequana Medical krijgt voorkeursbehandeling in de VS

De alfapomp van Sequana, die vocht afdrijft uit de buik bij leverpatiënten. ©RV DOC

De Amerikaanse medische waakhond FDA bestempelt de pomp voor leverpatiënten van Sequana als een 'breakthrough device', waardoor die sneller op de markt kan komen.

Goed nieuws voor Sequana Medical, het Zwitserse biotechbedrijf dat vorig jaar naar Gent verhuisde. De Amerikaanse FDA heeft een pomp voor leverpatiënten van het bedrijf de status van 'breakthrough device' gegeven, omdat het toestel een effectievere behandeling biedt dan al voorhanden is. 

De pomp dient om ascites, een complicatie van levercirrose en beter bekend als 'waterbuik', te behandelen. Ascites is een levensbedreigende aandoening, waarbij vocht zich opstapelt in de buik door een slechte werking van de lever. Daardoor moeten patiënten heel regelmatig naar het ziekenhuis om dat water te laten weghalen.

De pomp van Sequana, een implantaat van minder dan 100 gram, maakt dat overbodig. Het opgestapelde vocht komt dankzij de pomp in de blaas terecht en wordt dus automatisch afgedreven.

Obesitas

Met het speciale statuut op zak maakt de pomp kans om sneller op de Amerikaanse markt te komen. De FDA zal het dossier van de alfapomp prioritair behandelen en Sequana Medical zal ook meer vergaderingen kunnen vastleggen om de werking ervan toe te lichten, waardoor de FDA sneller tot een beslissing zal komen.

100 gram
Alfapomp
Het pompje van Sequana Medical, een halve smartphone groot, weegt minder dan 100 gram. Het wordt in de buik ingeplant.

Het eerste commerciële doel van Sequana is de VS. Het pompje zou 150.000 à 200.000 patiënten met ascites in het land kunnen helpen. De alfapomp wordt ook onderzocht op andere toepassingen, zoals bij patiënten met obesitas en kanker.

Beursgang

Sequana Medical verhuisde van Zwitserland naar ons land, omdat het een beursgang op Euronext ambieert. Die plannen liepen eind 2018 wat vertraging op, maar het Gentse biotechbedrijf meldt dat het opnieuw werk maakt van de IPO nu de verhuizing administratief helemaal in orde is. 'We zullen er te gepasten tijde een update over geven', klinkt het in een persbericht.

Het biotechbedrijf kwam naar Gent onder impuls van Rudy Dekeyser, vroeger directeur van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en vandaag aan het roer van het investeringsfonds Life Sciences Partners (LSP). Sequana kreeg van investeerders 8,5 miljoen euro voor zijn doorstart in Vlaanderen. De bestaande investeerders, waaronder LSP en Capricorn Venture Partners, stopten het bedrijf opnieuw geld toe, maar ook het investeringsfonds Newton Biocapital van Alain Parthoens, PMV en SFPI-FPIM.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud