Grafiek van de dag

Gerecycleerde plastic is duurder dan nieuwe

De productie van gerecycleerd plastic is sinds een jaar duurder dan die van nieuwe plastic. Dat was nooit eerder het geval.

De ommekeer is een gevolg van het enorme aanbod van Amerikaans schaliegas en wordt versterkt door de lage olie- en gasprijzen en de grote vraag naar beschermingskledij de voorbije maanden.

Dat nieuwe plastic goedkoper is dan hergebruikte is slecht nieuws in de wereldwijde strijd tegen de plasticvervuiling. Zo is het duurder om de gigantische plasticafvalberg te verkleinen.

Bovendien gaat voor overheden en consumenten de behoefte aan mondmaskers en beschermingsmateriaal in de coronacrisis voor op de strijd tegen plasticvervuiling. Veel mondmaskers, gezichtsschermen en plastic handschoenen zijn voor eenmalig gebruik.

De beschermingsproducten komen doorgaans terecht in de klassieke afvalstromen of op straat. De milieu-ngo WWF berekende dat als 1 procent van de mondmaskers op straat of in de natuur belandt, er per maand 10 miljoen stuks in rivieren en oceanen terechtkomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud