Gilead mikt op miljardenomzet met coronamedicijn remdesivir

©AFP

De niet onbesproken virusremmer remdesivir heeft de farmareus Gilead vorig jaar bijna 3 miljard dollar omzet opgeleverd. Het management rekent in 2021 op een bisnummer.

Gilead boekte vorig jaar 22,5 miljard dollar omzet, 10 procent meer dan het jaar ervoor. De groei komt volledig op het conto van remdesivir, het Covid-19-geneesmiddel dat in de VS op de markt is onder de merknaam Veklury.

‘Gilead blijft een centrale rol spelen in de pandemie’, luidt het. ‘Met Veklury behandelen we in de VS nu een op de twee Covid-19-patiënten die opgenomen worden in het ziekenhuis.’

Veklury bracht 2,8 miljard dollar jaaromzet aan, waarvan bijna 2 miljard dollar in het vierde kwartaal.  Zonder Veklury zou de groepsomzet met 3 procent gedaald zijn.

Gilead blijft een centrale rol spelen in de pandemie. Met Veklury behandelen we in de VS nu een op de twee Covid-19-patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen.
Gilead

Gilead rekent ook dit jaar op zijn nieuwe prijsbeest en gaat uit van nog eens een 2 à 3 miljard dollar omzet met Veklury. Het bedrijf zegt er wel bij dat de verkopen naar verwachting ‘zeer volatiel en onzeker’ zijn. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de onvoorspelbaarheid van de pandemie en met de lopende vaccinatiecampagnes.

Veklury - dat per patiënt 3.120 dollar kost - dook vorig jaar op als een van de eerste virusremmers in de strijd tegen de coronapandemie. Het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA keurde het medicijn in de VS officieel goed nadat een studie had uitgewezen dat gehospitaliseerde patiënten er vijf dagen sneller mee herstelden en dus sneller het ziekenhuis konden verlaten.

In Europa blijft een definitieve beslissing van de farmawaakhond uit door tegenstrijdig bewijsmateriaal over de werking van het middel. In afwachting wordt het wel - ook in België - nog altijd ingezet voor patiënten die er erg aan toe zijn.

9 miljard
De nettowinst van Gilead steeg vorig jaar met 14 procent naar net geen 9 miljard euro.

Dat Veklury nog zo’n toekomst had, had het management van Gilead waarschijnlijk niet durven te hopen. Het medicijn werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de strijd tegen het ebolavirus, maar bleek onvoldoende te werken en belandde op het schap.

De nettowinst van Gilead steeg vorig jaar met 14 procent naar net geen 9 miljard dollar of 7,10 dollar per aandeel.

Behalve het succes van Veklury was 2020 voor Gilead geen echt topjaar. Het kreeg samen met het Belgische biotechbedrijf Galapagos een zware tegenvaller te verwerken en zag zijn plannen gefnuikt om met het reumamiddel filgotinib door te breken op de cruciale Amerikaanse markt. Bovendien liep de verkoop van medicijnen tegen hepatitis C terug doordat een deel van de reguliere gezondheidszorg tijdens de pandemie stilviel.

Voor heel 2021 verwacht Gilead 23 à 25 miljard dollar omzet.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud