Gilead trekt belang in Galapagos op tot 25,1 procent

Het Amerikaanse Gilead gaat naar 25,1 procent in Galapagos. ©REUTERS

De Amerikaanse farmreus Gilead gaat van 22 procent naar 25,1 procent in het Belgisch-Nederlandse biotechnologiebedrijf Galapagos.

Het nieuws komt niet als een verrassing. Gilead gaat de 'Initiële Warrant A' uitoefenen die door de aandeelhouders van het biotechbedrijf op 22 oktober was goedgekeurd, meteen uitoefenen. De uitgifte van de aandelen zal naar verwachting in de loop van volgende week plaats vinden. Na deze operatie zal Gilead 25,1 procent van Galapagos in handen hebben.

Gilead Therapeutics, verbonden met Gilead Sciences, zal 2.617.791 nieuwe aandelen verkrijgen tegen een uitoefenprijs van 140,59 euro per aandeel, voor een totaalbedrag van 368.035.236 euro. Daarna zal Gilead een totaal van 16.207.477 Galapagos aandelen bezitten.

De slotkoers van Galapagos was 168,45 euro .

Galapagos sloot in juli een megadeal met Gilead Sciences. De Amerikanen kochten toen voor 3,5 miljard euro inzagerecht in en voor tien jaar exclusiviteit buiten Europa op alle belangrijke medicijnen die Galapagos ontwikkelt, waaronder het reumamiddel filgotinib.

Daarnaast breidde de farmagigant zijn aandelenbelang in het bedrijf uit naar 22 procent voor een bedrag van 1 miljard euro. Dat percentage gaat dus nu naar 25,1 procent.

Gilead kan zijn participatie verder verhogen tot 29,9 procent. Het heeft beloofd de komende tien jaar geen overnamebod te doen op Galapagos.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud