Google-moeder Alphabet werpt zich op diabetes

Een patiënt wordt getest op diabetes ©REUTERS

Alphabet gaat samen met de Franse farmareus Sanofi 500 miljoen dollar investeren in een project voor diabetes.

Amper enkele weken nadat Alphabet een deal heeft gesloten met het Britse farmaconcern GSK, duikt het moederbedrijf van Google met een andere farmaceut in bed. Alphabet en Sanofi gaan via de joint venture Onduo de manier waarop diabetes wordt gemonitord en behandeld verbeteren. Dat willen ze doen via medicijnen, software en door toestellen met elkaar te combineren.

'Het mooie aan de samenwerking is dat het niet gaat om een ontwikkeling van een nieuwe molecule die typisch tien jaar tijd in beslag neemt. We starten nu al met innoveren', maakt Stefan Ölrich, hoofd diabetes bij Sanofi zich sterk.

Sanofi, nu al een grote speler in diabetes, heeft al enige tijd af te rekenen met scherpere concurrentie van biosimilars, goedkopere kopieën van biotechmedicijnen waarvan het octrooi is vervallen. Sanofi's belangrijkste insuline-variant Lantus staat onder druk.

De samenwerking met Alphabet richt zich niet zozeer op een nieuwe molecule, maar op het verbeteren van het beheer van de medicatie en het comfort voor patiënten. Onduo zal daarvoor gebruikmaken van de ervaring van Alphabet in piepkleine elektronica, analyse en consumentensoftware.

Verily

Mogelijk kan gebruikgemaakt worden van de kennis van een ander Alphabet-project, Galvani Biosciences, een nieuw bedrijf waar Alphabet en GSK vorige maand 715 miljoen dollar in stopten. Galvani Biolectronics zal zeer kleine implanteerbare apparaten ontwikkelen die zenuwsignalen kunnen wijzigen of ontwikkelen. Daarmee kunnen naast diabetes ook andere chronische aandoeningen als astma en artritis mogelijk worden aangepakt.

Het is Alphabet dus menens om een grote speler te worden in de gezondheidszorg. De farmatak van de technologiegigant zal verder gaan onder de naam Verily.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud