‘Google van genetica’ krijgt Vlaamse subsidie

De technologie van BioStrand kan onder meer gebruikt worden voor de bescherming van gewassen. ©REUTERS

Na een kapitaalverhoging met 2 miljoen euro in juni krijgt de Limburgse start-up BioStrand nog eens 235.000 euro aan subsidies van het Vlaamse overheidsagentschap Vlaio.

Met het Vlaamse geld gaat BioStrand de prestaties van zijn technologie voor genetisch onderzoek doorlichten in samenwerking met de universiteiten van Hasselt en Antwerpen. Die wetenschappelijke validatie is de laatste stap om zijn genetische zoekmachine te kunnen lanceren bij onderzoeks- en ontwikkelingsafdelingen van bedrijven en universiteiten.

Begin juni haalde BioStrand al 2 miljoen euro op bij K&E, het investeringsfonds van de oprichters van het gewasbeschermingsbedrijf Globachem.

Het bedrijf werd begin vorig jaar opgericht door CEO Ingrid Brands en haar echtgenoot Dirk Van Hyfte. Ze ontwikkelden een nieuwe methode om snel en nauwkeurig grote hoeveelheden genetische data te screenen. BioStrand heeft intussen twaalf experten in dienst in de Diepenbeekse incubator BioVille.

‘De subsidie van Vlaio die de samenwerking met de universiteiten van Hasselt en Antwerpen mogelijk maakt, is erg belangrijk voor ons. Ze zullen de precisie van onze technologie om onder meer DNA en eiwitten te onderzoeken grondig doorlichten. Dat wetenschappelijk keurmerk zal ons toelaten internationaal door te breken’, zegt Brands.

De technologie van BioStrand kan op termijn helpen innovaties in precisiegeneeskunde, medicijnontwikkeling en landbouw (gewasbescherming) te stimuleren. Een voorbeeld is het heel gericht koppelen van medicatie aan bepaalde subgroepen van patiënten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud