Google wil blauwdruk van perfect gezonde mens

©REUTERS

Een reusachtige databank met gegevens van duizenden mensen moet helpen om onder meer hartziekten en kanker in een veel vroeger stadium op te sporen.

Het technologiebedrijf Google gaat een database aanleggen met genetische en moleculaire informatie van mensenlichamen. Dat berichtte The Wall Street Journal gisteren. Voor die zogenaamde Baseline Study gaat de onderneming in eerste instantie stalen inzamelen van 175 proefpersonen. Op termijn moet de gegevensbank informatie bevatten van duizenden mensen.

Google wil de gegevens analyseren om aandoeningen veel vroeger te kunnen opsporen. Bedrijven die actief zijn in de gezondheidssector focussen steeds meer op het voorkomen van ziektes dan op het genezen van zieke mensen. Zo willen ze een bijdrage leveren aan de indijking van de kosten van de ziekteverzekering, die in veel landen torenhoog zijn.

Het onderzoek voor het Baseline-project zal worden geleid door de moleculaire bioloog Andrew Conrad. Hij wordt bijgestaan door 70 tot 100 experts, onder wie fysiologen, biochemici, oogspecialisten en moleculair biologen.

Met de nieuwste technieken zullen de onderzoekers gegevens uit traanvocht, urine, bloed en speeksel verzamelen. Ook zullen ze nagaan hoe mensen voedsel verteren, hoe hun hart zich gedraagt bij stress en hoe chemische reacties hun genen beïnvloeden. Google zal zijn computerrekenkracht aanwenden om de gegevens te analyseren en verbanden te leggen tussen lichaamskenmerken, levensstijl en ziektes. Met die verbanden kunnen onderzoekers aan de slag. Ze kunnen er methodes mee ontwikkelen om ziektes voortijdig op te sporen en mensen tips geven om gezonder en langer te leven.

Maar de onderzoekers achter het project willen niet te hard van stapel lopen. Ze wijzen op de ondoorgrondelijkheid van het menselijk lichaam. ‘Er is weinig bekend over de interactie tussen DNA, enzymen, proteïnen en factoren zoals lichaamsbeweging en voedingspatronen’, klinkt het. ‘We hebben geleerd geen overmoedige uitspraken te doen. Ooit hebben we gezegd dat we kanker over enkele jaren zouden kunnen genezen. Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan’, zegt Stanford-professor Sam Gambhir, die meewerkt aan het project van Google.

Dat het technologiebedrijf over gedetailleerde gezondheidsgegevens zal beschikken, doet vragen rijzen over privacy. Maar Google benadrukt dat het de gegevens omzichtig zal gebruiken. Ze worden verzameld door wetenschappers, die ze anonimiseren en pas dan doorgeven.

Bovendien belooft Google dat de gegevens niet zullen worden gebruikt voor niet-medische doeleinden. Ze worden ook niet gedeeld met verzekeringsbedrijven. Die zouden ongezondere mensen meer kunnen laten betalen.

Om misbruik te vermijden zullen experts van Duke University en Stanford University toezicht houden op wat er gebeurt met de gegevens. ‘Google kan er niet zomaar mee doen wat het wil’, garandeert Gambhir.

Baseline is een project van Google X, de innovatiedivisie van Google die aan ambitieuze langetermijnprojecten werkt. Een ander bekend project van Google X is de zelfrijdende auto.

Technologiebedrijven leggen zich steeds vaker toe op gezondheid. Google kondigde vorige week nog aan dat het in samenwerking met het farmabedrijf Novartis een contactlens zal lanceren die het glucosegehalte van zijn drager constant zal monitoren. Googles concurrent Apple zal veel aandacht schenken aan gezondheid in iOS 8, de nieuwe versie van zijn mobiele besturingssysteem. Het elektronicabedrijf Samsung heeft dan weer plannen om een armband te lanceren die gegevens verzamelt over onder andere de hartslag, de lichaamstemperatuur en de bloeddruk. De gegevens worden opgeslagen in the cloud.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud