Advertentie

Groeikampioen blies omzet met 63 miljoen op

Dirk Putteman, de in 2018 overleden stichter van gewasbeschermingsspecialist Belchim ©rv

Dirk Putteman, de vorig jaar overleden stichter van gewasbeschermingsspecialist Belchim, pompte de omzet van zijn bedrijf met 63 miljoen euro op via 'boekhoudkundige onregelmatigheden'. Volgens de huidige directie bekeek hij de zaken 'van de optimistische kant'.

Belchim-oprichter Putteman (60) overleed onverwacht op 22 januari 2018. Het familiebedrijf stond bekend om zijn indrukwekkend Europees groeiparcours.

Maar het nieuw aangestelde management, met ex-directielid Johan De Saegher als CEO, merkte al snel dat er iets niets pluis was met de boekhouding van de nv Belchim Crop Protection, de hoofdvennootschap in Londerzeel. De Saegher voerde in opdracht van zijn raad van bestuur een grondig onderzoek uit met de hulp van twee onafhankelijke auditkantoren.

'Na zijn overlijden zijn een aantal boekhoudkundige onregelmatigheden aan het licht gekomen. Daarom is besloten een herwerkte jaarrekening neer te leggen', zegt de raad van bestuur in een document dat Belchim begin dit jaar bij de Nationale Bank indiende en dat de website De Rijkste Belgen opmerkte.

De onregelmatigheden slaan op het boekjaar dat eindigde op 30 september 2017, het laatste volledige jaar met Putteman aan het roer. In de oorspronkelijke jaarrekening was sprake van ruim 317 miljoen euro omzet, maar dat wordt in herwerkte versie herleid tot 254 miljoen. Dat is een verschil van 63 miljoen euro.

De bedrijfskosten worden dan weer fors opwaarts bijgesteld, van 300 naar ruim 344 miljoen euro. De oorspronkelijk gerapporteerde nettowinst van bijna 12 miljoen euro verandert in een nettoverlies van 91 miljoen euro. Uit de balans blijkt dat de handelsvorderingen op ten hoogste één jaar veel minder waard zijn dan oorspronkelijk gerapporteerd: geen 160 miljoen euro, maar minder dan 49 miljoen euro. 

'Materiële misslagen'

De forse correcties doen vragen rijzen over de jarenlange commissaris-revisor van het bedrijf, Vandelanotte. Die werd op 27 februari 2018, dus ruim een maand na Puttemans overlijden, op de hoogte gebracht van 'waarderingsproblemen met een aanzienlijke materiële impact op het resultaat en het vermogen van de vennootschap', staat in het commissarisverslag.

Hoe Putteman de omzet precies opblies, is onduidelijk. Volgens Vandelanotte zijn de correcties 'vooral te wijten aan een aantal materiële misslagen, op het vlak van de erkenning van omzet en de correcte toewijzing van toegekende kortingen'. De revisor verwijst naar het matchingprincipe, de regel die voorschrijft dat kosten zoveel mogelijk geboekt worden in dezelfde periode als de opbrengsten waar ze mee samenhangen. Sommige kortingen werden niet correct geboekt.

CEO De Saegher bevestigt aan De Tijd dat Putteman de praktijk meerdere jaren hanteerde, maar wil er niet veel meer over kwijt. 'We hebben alle correcties in een keer doorgevoerd, waardoor alles weer in orde is. Vertrekkend van een lagere basis kunnen we weer aan ons groeiverhaal werken. Ik wil niet te veel meer naar het verleden kijken. We zijn intussen 18 maanden verder en zijn een nieuwe richting ingeslagen.'

Was er sprake van een te optimistische invulling van de boekhouding, of gaat het om fraude? 'Eerder het eerste. De zaken werden optimistisch bekeken', zegt De Saegher. Wat hem betreft, komt er geen gerechtelijk staartje. 'Voor ons is deze zaak geklasseerd.'

Vers kapitaal nodig

De nv Belchim Crop Protection, goed voor 196 werknemers, kwam door de aanpassingen in financieel moeilijk vaarwater terecht. Het eigen vermogen (83 miljoen euro positief in de eerste jaarrekening) duikt na de correctie ruim 16 miljoen euro in het rood. Op geconsolideerd niveau, met ook de buitenlandse dochterbedrijven verwerkt in de cijfers, bedraagt het eigen vermogen 15 miljoen euro, tegenover nog bijna 112 miljoen euro een jaar eerder.

Het bedrijf kondigt in het gecorrigeerde jaarverslag enkele ingrepen aan. Er komt een kapitaalverhoging met 45 miljoen euro en het bedrijf neemt maatregelen om 'de continuïteit van de bankenrelaties te verzekeren'.

Belchim heeft behalve de familie-Putteman twee Japanse aandeelhouders. De kapitaalverhoging is volgens De Saegher 'in voorbereiding, maar complex'. Het uitgangspunt is dat de waardeverhoudingen tussen de familie-Putteman (62 procent van het kapitaal) en het Japanse duo ongewijzigd blijven.

Ook de interne organisatie gaat op de schop. Er kwam een nieuwe financieel directeur aan boord en Belchim kondigt ook een auditcomité, een controller en een uitgewerkt charter deugdelijk bestuur aan.

De woordvoerster van het parket van Halle-Vilvoorde zegt in een reactie dat het parket niet op de hoogte werd gebracht over het dossier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud