Groen licht voor nieuw alzheimermiddel

Biogen is een van de grondleggers van de biotech in de VS. ©REUTERS

De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA heeft maandag het licht op groen gezet voor aducanumab, een alzheimerbehandeling van de Amerikaanse biotechpionier Biogen.

Maandag 7 juni stond bij alzheimeronderzoekers, - zorgverleners en -patiënten wereldwijd met stip in de agenda. Het was de uiterste datum voor de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA om al dan niet groen licht te geven aan het medicijn aducanumab van de Amerikaanse biotechpionier Biogen.

De FDA keurt het medicijn goed, waardoor het onder de merknaam Aduhelm het eerste nieuwe alzheimermiddel is sinds 2003. Het verlicht niet alleen de symptomen, het is ook de eerste behandeling die erin slaagt de achteruitgang van het brein te vertragen in een vroeg stadium van de aandoening.

Heilige graal

Een middel dat erin slaagt de ziekte van Alzheimer af te remmen is de heilige graal in farmaland. In de Verenigde Staten lijden 6 miljoen mensen aan de ziekte van Alzheimer, over de hele wereld zijn er dat 30 miljoen en verwacht wordt dat dat cijfer verdubbelt tegen 2050.

De weg naar de goedkeuring verliep niet zonder slag of stoot. Biogen reanimeerde eind 2019 zijn alzheimermiddel aducanumab, nadat het eerder dat jaar afgeschreven had geleken omdat experts vragen hadden gesteld bij de werkzaamheid. Het bedrijf diende een aanvraag in bij de farmawaakhond FDA om het middel op de markt te brengen.

Aducanumab behoort tot de categorie van de amyloïdemedicijnen. Die werken in op amyloïdeplakken, een hersenletsel dat karakteristiek is voor de ziekte van Alzheimer. De eiwitplakken beschadigen de communicatie tussen hersencellen en doen ze afsterven. Aducanumab triggert een immuunrespons om die schadelijke plakken te verwijderen.

Aducanumab behoort tot de categorie van de amyloïdemedicijnen. Die werken in op amyloïdeplakken, een hersenletsel dat karakteristiek is voor de ziekte van Alzheimer.

De voorbije tien jaar werkten veel alzheimeronderzoeksgroepen rond de amyloïdehypothese. Maar omdat al het klinisch onderzoek met zulke kandidaat-medicijnen op niets uitdraaide, omdat neveneffecten optraden en vragen gesteld werden bij de efficiëntie, trokken veel farma- en biotechbedrijven er de stekker uit.

Geen wondermiddel

Aducanumab remt de ziekte van Alzheimer af, maar is geen wondermiddel. Het draait de aandoening niet terug en geneest ze dus niet. Patiënten moeten het middel in een vroeg stadium toegediend krijgen, omdat het anders geen effect heeft.

De duim omhoog van de FDA is een ferme opsteker voor de Amerikaanse biotechreus Biogen, die vorig jaar 13,4 miljard dollar omzet draaide en een van de grondleggers van de biotech in de VS is.

Biotechpionier

Het bedrijf werd in 1978 opgericht door twee latere Nobelprijswinnaars: Phillip Sharp van het Massachusetts Institute of Technology en Walter Gilbert van de naburige Harvard-universiteit. Het is dankzij Biogen dat de stad Cambridge nabij Boston is uitgegroeid tot een van de belangrijkste biotechcentra ter wereld

Analisten schatten dat aducanumab - dat maandelijks via een intraveneus infuus moet worden toegediend - kan uitgroeien tot een blockbuster, met een mogelijk kostenplaatje van tienduizenden dollars per patiënt per jaar.

Biogen diende vorig jaar ook een aanvraag tot goedkeuring voor aducanumab in voor de Europese en Japanse markt. De Europese geneesmiddelenwaakhond EMA velt in het eerste kwartaal van volgend jaar zijn oordeel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud