GSK klaar om dagelijks 6.000 coronatesten uit te voeren

GSK kan vanaf eind deze week Covid-19-stalen testen voor België. ©Tim Dirven

De Britse vaccinreus GSK test vanaf eind deze week de eerste stalen in het Waals-Brabantse Rixensart.

Vanaf eind deze week zal de vaccinreus GSK de eerste stalen van vermoedelijke Covid-19-patiënten testen in zijn Belgische site in Rixensart (Waals-Brabant). Dat meldt het Britse bedrijf woensdag. De resultaten van die testen zouden binnen 24 uur beschikbaar zijn.

GSK Vaccines, 's werelds grootste vaccinbedrijf met hoofdzetel in België, stelt zijn infrastructuur en personeel gratis ter beschikking. Het heeft in Rixensart de capaciteit om 6.000 diagnostische testen per dag uit te voeren voor ons land. De stalen zullen elke dag via gespecialiseerd transport vanuit ziekenhuizen en medische centra naar GSK worden vervoerd. De resultaten worden via een beveiligd computersysteem doorgegeven.

Tien ton materiaal

Na een eerdere donatie van 4.500 wegwerpoveralls aan ziekenhuizen half maart stelt GSK ook tien ton extra materiaal ter beschikking van de federale overheid: stoffen overalls, wegwerpschorten, handschoenen en zeep. Dat zal worden verdeeld over ziekenhuizen en andere medische instellingen.

Om het onderzoek en de productie van een vaccin te ondersteunen, heeft het bedrijf zijn technologie voor immunologische hulpstoffen ('adjuvanten'), ontwikkeld in Rixensart, ter beschikking gesteld van verschillende partnerbedrijven en internationale onderzoeksgroepen die werken aan vaccins tegen Covid-19.

Nieuwe geneesmiddelen

GSK kondigde deze week ook een samenwerking aan met Vir Biotechnology voor het onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. De samenwerking laat toe om nieuwe antivirale antilichamen te identificeren die therapeutische of preventieve opties tegen Covid-19 kunnen bieden. GSK evalueert daarnaast nog of geneesmiddelen die al op de markt zijn of nog in ontwikkeling zijn kunnen worden gebruikt in de strijd tegen Covid-19.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud