GSK krijgt goedkeuring voor rokerslongmiddel

(foto photo news) ©Photo News

De Amerikaanse FDA heeft het middel Anoro Ellipta van GSK, een behandeling tegen rokerslong, goedgekeurd. Analisten schatten de markt voor het middel op 2,5 à 3 miljard dollar.

Anoro Ellipta is een middel dat één keer per dag moet worden geïnhaleerd door patiënten met COPD of chronic obstructive pulmonary disease (chronisch obstructief longlijden). Het kan zowel gaan om chronische bronchitis (ontsteking van de luchtwegen) als om emfyseem (beschadiging van longblaasjes). Omdat negen op de tien COPD-patiënten rokers of ex-rokers zijn, staat de ziekte bekend als rokerslong.

Het medicijn combineert een middel dat de luchtwegen opent met een dat de longfunctie verbetert. Het is bedoeld voor langdurig gebruik. GSK ontwikkelde het in partnerschap met Therevance, waarin het een belang heeft van 27 procent.

De FDA voegt aan de goedkeuring wel een waarschuwing toe waar ze niet vaak naar grijpt, met name dat het middel een component bevat die het risico verhoogt op een astma-gerelateerde dood. In september had een adviescomité unaniem de doeltreffendheid van Anoro onderschreven maar wel twijfel geuit over de veiligheid, vanwege een aantal niet-fatale hartaanvallen bij gebruikers.

Analisten schatten de potentiële omzet van Anoro Ellipta op 2,5 tot 3 miljard dollar per jaar. COPD, waarvan de gevolgen meestal pas voelbaar worden voorbij de leeftijd van 45 jaar, is in de VS de op twee na grootste doodsoorzaak, na kanker en hartfalen. Algemeen wordt aangenomen dat vrouwelijke rokers er meer last van krijgen. Gezien de toename van het roken bij vrouwen in de voorbije decennia, wordt verwacht dat het aantal ziektegevallen bij hen ook gaat stijgen.

GSK en Therevance kregen een paar maanden geleden ook al de goedkeuring voor een ander middel tegen COPD, Breo Ellipta, met een iets lagere marktverwacting. Ook de concurrenten Novartis, AstraZeneca en Boehringer Ingelheim hebben geneesmiddelen voor patiënten met rokerslong, maar GSK is marktleider.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud