GSK stopt 3,7 miljard in kankertherapie van Merck

Het Duitse Merck werkt aan een nieuwe vorm van immuuntherapie tegen kanker. ©Bloomberg

De twee concurrenten uit de farma-industrie slaan de handen in elkaar om een kankertherapie op de markt te brengen.

Het Britse GlaxoSmithKline (GSK) springt het Duitse Merck bij in de ontwikkeling van een kankerbehandeling. Het betaalt zijn sectorgenoot meteen 300 miljoen euro. Daar kunnen later nog uitkeringen tot 500 miljoen euro bijkomen, afhankelijk van de evolutie van het onderzoek. Bereikt de therapie de markt, dan legt GSK nog eens 2,9 miljard euro op tafel.

De twee farmabedrijven zullen M7824, een eiwit ontdekt door Merck, samen verder ontwikkelen en vervolgens op de markt brengen. Alle winst en kosten zullen worden gedeeld.

GSK-CEO Emma Walmsley maakte in december al duidelijk dat de farmagroep meer wou inzetten op de strijd tegen kanker. GSK kocht toen Tesoro, een Amerikaans biotechbedrijf gespecialiseerd in kankertherapie, voor 5,1 miljard dollar (4,5 miljard euro).

Merck werkt aan een immuuntherapie, een beloftevolle behandeling tegen verschillende vormen van kanker, waar GSK sterk in gelooft. Het middel zet twee immuunreacties in gang tegen kankercellen.

Immuuntherapie

Immuuntherapie is een behandeling die ons lichaam aanzet de kankercellen te beschouwen als vreemde cellen en ze spontaan aan te vallen, net zoals met een virus of een bacterie. Maar 20 procent van de patiĆ«nten reageert er niet langdurig op. Concreet werkt de therapie van Merck op TGF beta, of de kleine eiwitten die de cellen van het afweersysteem gebruiken om met elkaar te communiceren, en op PD L1, een eiwit aan de buitenkant van de tumorcel. 

M7824 staat klaar om in acht verschillende experimentele studies te worden onderzocht. De testen zijn lopende of zijn gepland voor later dit jaar. GSK gaat ervan uit dat M7824 aanvullend zal werken op zijn bestaande kankermedicijnen.

Uitzonderlijk

Dat twee concurrenten in de farma-industrie samenwerken, is eerder uitzonderlijk. Meestal proberen farmareuzen elkaar de loef af te steken met een fusie of een overname.

Merck heeft al verschillende kankermedicijnen in huis, zoals Erbitux, Xalkori en Bavencio. Het Duitse bedrijf, met 51.000 werknemers in 66 landen, haalde in 2017 een omzet van 15,3 miljard euro. GSK boekte datzelfde jaar een omzet van 30,2 miljard Britse pond (34 miljard euro). De Britse farmagroep telt ongeveer 99.000 medewerkers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud