Advertentie
Advertentie

GSK: 'Zijn wij farmabedrijven wereldvreemd geworden?'

©Bloomberg

'De farmabedrijven moeten alle kosten dragen van het onderzoek. Maar dat is nog geen vrijgeleide om buitensporige prijzen te vragen. Zijn wij farmabedrijven wereldvreemd geworden?'

Dat zegt Julien Brabants, nochtans zelf bestuurder van de farmareus GlaxoSmithKline België, woensdag in een opiniestuk in De Standaard. Brabants hekelt onder meer dat farmabedrijven alles uit de kast halen om te hoge prijzen voor hun nieuwe geneesmiddelen te eisen.

Brabants stelt zich in het opiniestuk openlijk vragen bij de prijzen die zijn sector voor nieuwe medicijnen vraagt. "Zijn wij farmabedrijven wereldvreemd geworden?", klinkt het. Hij verwijst onder meer naar nieuwe hepatitis C-behandelingen, die tussen 60.000 en 120.000 euro kosten.

"De farma moet alle kosten dragen van het onderzoek", schrijft Brabants. "Maar het is voor farmabedrijven nog geen vrijgeleide om buitensporige prijzen te vragen. Zeker nu onze overheid het budgettair moeilijk heeft."

De farmabaas hekelt ook de strategie waarbij patiënten in de strijd worden gegooid om af te dwingen dat de overheid toch maar een geneesmiddel terugbetaalt. Het bekendste voorbeeld daarvan is de campagne rond de zevenjarige Viktor, die het peperdure geneesmiddel Soliris nodig had om te overleven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud