Half miljoen euro voor Belgisch 'verjongingsmedicijn'

Rejuvenate-CEO Ann Beliën. ©Debby Termonia

De start-up Rejuvenate heeft van Vlaanderen 460.000 euro onderzoekssubsidies ontvangen om de zoektocht verder te zetten naar medicijnen die ons langer gezond houden.

Rejuvenate speurt wetenschappelijke databases af op zoek naar oude medicijnen voor allerhande ziektes waarvan uit onderzoek gebleken is dat ze op een of andere manier ook een impact hebben op de algemene verouderingsmechanismes.

Het bedrijf heeft intussen één zo'n (niet nader genoemd) medicijn geïdentificeerd en gaat de werking ervan met de verse centen verder in detail bestuderen. Op eerste signalen of het daadwerkelijk effect heeft en gezonde mensen langer gezond houdt, is het evenwel nog enkele jaren wachten. 

Geen mirakels

Rejuvenate speelt in op enkele doorbraken die wetenschappers de voorbije jaren hebben geboekt in het ontrafelen van het verouderingsproces. Waarom gaan lichaamscellen fouten maken? Wat zijn de factoren die alles in de war sturen en onze veerkracht verlagen? En hoe kunnen we die mechanismes afremmen met geneesmiddelen?

Op die laatste vraag probeert Rejuvenate een antwoord te formuleren. Maar verwacht geen mirakels. 'Mensen jonger maken is een utopie. Wij willen mensen gezond laten verouderen', zei oprichtster en CEO Ann Beliën, die ook 18 jaar ervaring bij Janssen Pharmaceutica op de teller heeft staan, eerder in een gesprek.

'We leven langer dan ooit tevoren. Een kind dat vandaag geboren wordt in België heeft een gemiddelde levensverwachting van meer dan 80 jaar. Rond de leeftijd van 65 beginnen zich echter de eerste ouderdomsziekten te manifesteren. Stel je voor dat je gezond kan blijven terwijl je veroudert. Die droom lijkt werkelijkheid te worden', aldus Beliën.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content