Advertentie

Hele wereld kijkt naar Belgische biotech

©Ablynx

Ons land is wereldtop in biotech. Farmamultinationals houden onze bedrijven nauwgezet in de gaten, bleek deze week nog uit het Deense bod op Ablynx.

Het Gentse biotechbedrijf Ablynx kreeg begin deze week 2,6 miljard euro aangeboden door de Deense farmagroep Novo Nordisk, de wereldwijde marktleider in insuline voor patiënten met suikerziekte. Het biotechbedrijf staat op een zucht van een eerste medicijn dat rijp is voor de markt. Het wekt daardoor de belangstelling van farmaspelers uit de hele wereld. Naast Novo Nordisk lonken ook andere naar Ablynx, stellen experten.

©Mediafin

Net een week eerder had het Japanse Takeda al bij Tigenix aangeklopt voor een overname van 520 miljoen euro. Voor het Waalse Ogeda, dat een remedie heeft tegen menopauzekwaaltjes, betaalden de Japanners vorig jaar 800 miljoen euro. En enkel in de voorbije maand investeerde de farma-industrie 49,5 miljoen euro in Belgische biotech. Meteen is duidelijk: onze biotech is geliefd en gewild, getuige de forse bedragen die de farmaspelers bereid zijn te betalen.

‘Onze biotechsector is nu matuur aan het worden. Het onderzoek naar nieuwe medicijnen komt bij velen in een eindfase, waardoor we meer aandacht krijgen van de farma-industrie, die steeds op zoek is naar nieuwe producten’, zegt Willem Dhooge van FlandersBio, de Vlaamse sectorfederatie.

Het is met andere woorden niet uitgesloten dat nog meer biotechbedrijven een overnamebod in de bus krijgen. Wat met Galapagos, dat in de laatste rechte lijn zit met het reumamedicijn filgotinib en een onderzoek naar een behandeling tegen mucoviscidose? Het Mechelse bedrijf heeft onder zijn aandeelhouders de Amerikaanse biotechreus Gilead, die baat zou hebben bij een inlijving van Galapagos.

Al worden bedrijven verkocht, uiteindelijk is dat een minderheid. Wat hier blijft en zich nog ontpopt, is veel belangrijker.
Willem Dhooge
directielid flandersBio

Of wat met Argenx uit Gent, dat met zijn op het immuunsysteem van lama’s gebaseerde technologie aanslaat bij Europese én Amerikaanse beleggers? In december kon het 200 miljoen euro bijtanken op Nasdaq.

De sterke aanwezigheid van de Belgische biotech op de beurs is een mooi bewijs van de gedrevenheid van de sector. Euronext Brussel telt tien biotechbedrijven, die een gezamenlijke beurswaarde van 8,7 miljard euro halen. Goed voor de tweede plaats in Europa.

Waalse opmars

In de beginjaren, de jaren 90, was de Belgische biotech vooral Vlaams. Maar Wallonië is aan een inhaalbeweging bezig. ‘Waalse biotechbedrijven doen het net zoals de Vlaamse goed bij de buitenlandse farma, maar eerder voor een participatie dan voor een overname. Dat om de eenvoudige reden dat de meeste biotech hier nog in een priller stadium zit. Maar er komen wel opvallend veel buitenlandse bedrijven naar hier, zoals onlangs nog Miracor Medical uit Oostenrijk, dat zich in Luik vestigt’, zegt Sylvie Ponchaut, de directeur-generaal van BioWin, de Waalse evenknie van FlandersBio.

Jaarlijks komen drie à vier buitenlandse bedrijven naar Wallonië. Daarnaast brengen de universiteiten een vijftal start-ups voort. In Vlaanderen is dat aantal nog net iets hoger, waardoor ons land jaarlijks kan uitpakken 10 à 15 start-ups.

‘Al worden er bedrijven verkocht aan grotere, buitenlandse farmaspelers, uiteindelijk is dat maar een minderheid. De omvang van wat hier blijft en zich nog ontpopt, is belangrijker’, benadrukt Dhooge.

Dat vermogende privé-investeerders zich de jongste jaren ook meer over biotech zijn gaan buigen, is de sector ten goede gekomen. Wetenschappers (zoals Désiré Collen), ondernemers (Luc Verelst, Marc Coucke en Alain Parthoens) en families (Colruyt) trekken in hun kielzog fondsen aan die biotechbedrijven een duwtje in de rug geven.

En de toekomst ziet er goed uit. Zowel bij FlandersBio als bij BioWin zijn de voorspellingen positief. ‘Ik zie geen enkele reden waarom de acceleratie die onze biotechbedrijven hebben ingezet, zou stilvallen. Ik verwacht nog meer nieuws, want veel bedrijven zullen onderzoeksresultaten publiceren. Dat zal ons opnieuw in the picture brengen van de grote farmabedrijven’, zegt Dhooge.

Chinese incubator

‘Het wordt tijd dat we beseffen welke rijkdom we hier hebben’, meent ook Ponchaut. Dat China ons land voor zijn eerste incubator (een bedrijf dat andere bedrijven helpt te groeien, red.) in de sector heeft uitgekozen, is volgens haar een teken aan de wand. ‘200 bedrijven in Louvain-la-Neuve met 1.200 medewerkers, dat zal het landschap nog meer doen veranderen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud