Heran-fonds van biotechveteranen begint met 45 miljoen euro

Annie Vereecken investeerde de opbrengst van de verkoop van labogroep Medhold in Belgische bedrijven in de gezondheidszorg ©Wouter Van Vooren

Heran, het nieuwe durfkapitaalfonds van serie-investeerder Annie Vereecken en Biocartis-CEO Herman Verrelst, heeft 45 miljoen euro opgehaald bij een waaier aan investeerders zoals PMV.

Het nieuwe durffonds Heran HealthTech Fund I schiet uit de startblokken. Heran verwijst naar de eerste letters van Herman Verrelst en Annie Vereecken, die fortuin maakte door de verkoop van de labogroep Medhold en sindsdien investeerde in tal van farmastarters.

Een deel van hun portefeuille aan start-ups in de medische sector werd in januari ondergebracht in een nieuw fonds waarvoor tot 65 miljoen euro gezocht wordt. De eerste closing is nu rond en het fonds is 45 miljoen euro groot.

65 miljoen euro
Fonds
De totale omvang van het fonds kan oplopen tot 50 à 65 miljoen euro.

30 miljoen euro komt van de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV, andere institutionele investeerders en vermogende families. Het saldo is de waardering van bestaande participaties.

De zeven bedrijven - Ugentec, Icometrix, Bluebee, Ontoforce, Lynxcare, Pharmafluidics en Fox Biosystems - zijn geen klassieke biofarmabedrijven die zoeken naar molecules of antilichamen tegen een ziekte. Wel zijn het bedrijven die bezig zijn met data, digitale geneeskunde en artificiële intelligentie.

Icometrix

Een bedrijf dat onlangs in de kijker kwam is het Leuvense Icometrix, dat artificiële intelligentie gebruikt om aantasting van longweefsel te analyseren. Daarmee kunnen Covid-19-patiënten sneller getrieerd worden.

'Heran heeft sinds januari honderd dossiers ontvangen en stelde een shortlist van vijf Belgische bedrijven in Medtech en DigitalHealth op', zegt Katleen Vandersmissen, de managing partner van Heran. De vierde sleutelfiguur van Heran is CFO Joris Mortelmans, die ook de financiën van de persoonlijke holding van Vereecken beheert.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud