Honderden extra biofarmabanen in Charleroi

MasTHerCell, gespecialiseerd in celtherapie, is een van de biotechbedrijven die fors aanwerven. ©Masthercell / Arthurs Hyacinthe

Dankzij de sleutelrol van enkele biofarmabedrijven in de jacht op een coronavaccin komen er dit jaar honderden banen bij op het BioPark in Gosselies, een deelgemeente van Charleroi.

Dankzij hun rol in het onderzoek naar en de productie van kandidaat-coronavaccins scheppen vier spelers alleen al dit jaar 300 banen op het BioPark in Gosselies. Daar huizen ruim 80 bedrijven en onderzoekscentra in biofarma.

Grosso modo draait het om banen in 'bioproductie', de productie van biologische stoffen die aan de basis liggen van nieuwe therapieën. Een van de aanwervers is de vaccinmaker Univercells, die strategisch samenwerkt met twee Europese ondernemingen om een Covid-19-vaccin te ontwikkelen en te produceren. De productie op grote schaal door Univercells en zijn filiaal Exothera zal tientallen banen scheppen.

Het biotechbedrijf Novasep heeft een akkoord op zak met AstraZeneca voor de productie voor de Europese markt van het grootste deel van het actieve bestanddeel van het kandidaat-vaccin dat de Britse farmareus samen met de universiteit van Oxford ontwikkelt.

Die productie zal gebeuren op de Waalse site in Seneffe. Daar is sprake van een honderdtal nieuwe banen, boven op de 45 vacatures die er al waren.

Bij jobmachine MaSTherCell, recentelijk overgenomen door het Amerikaanse Catalent en gespecialiseerd in de productie van levende cellen voor vooral immunotherapie tegen kanker, is sprake van zo'n 300 extra banen de komende drie jaar.

Delphi Genetics verviervoudigde onlangs zijn productiecapaciteit en kondigt een tiental aanwervingen aan, zonder rekening te houden met de bijkomende banen die nodig zijn voor een project rond een behandeling voor Covid-19.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud