Hoog spel om Omega Pharma

Marc Coucke. ©BELGA

De overname van Omega Pharma bereikt een kritieke fase. Alles lijkt erop te wijzen dat het Amerikaanse Perrigo de enige overblijvende partij is. Maar Sanofi wordt nog een minieme kans toegedicht.

Volgens ingewijden zit het Amerikaanse Perrigo  veruit in poleposi­tion. Diezelfde bronnen stellen formeel dat het Franse Sanofi - Perrigo’s laatste concurrent -  al een tijdje ‘out’ is en dat de rode loper uitgerold is voor de Amerikanen. Anderen geven Sanofi nog een kleine kans. Of dat enkel is om concurrentiële spanning in het verkoopproces te houden, is niet duidelijk.

Hoe dan ook ligt Perrigo’s bod volgens onze informatie (veel) hoger dan dat van Sanofi. Perrigo biedt zowel cash als aandelen. Als Perrigo het haalt, krijgt Omega Pharma-CEO en -grootaandeelhouder Marc Coucke met andere woorden een belang van enkele procenten in de Amerikaanse farmareus. Die heeft een beurskapitalisatie van niet minder dan 21 miljard dollar (17 miljard euro). Perrigo publiceert donderdag kwartaalresultaten.

Prijskaartje

Er hangt volgens officieuze berichten een prijskaartje van 4 miljard euro aan Omega Pharma (schulden inbegrepen). Een dergelijk overnamebedrag zou overeenkomen met meer dan 17 keer de operationele kasstroom (ebitda) van Omega Pharma in 2013. Dat zou nog maar eens een illustratie zijn van de hoge prijzen die bij farmaovernames betaald worden, gedreven door de fusiegolf in de sector en de enorm lage rentes die geld en schulden goedkoop maken.

Het bod van Perrigo bestaat uit cash én aandelen. Sanofi bood - of biedt, indien het nog in de race zit - enkel contanten.

Met 4 miljard euro zou de Omega Pharma-deal voorlopig de op één na grootste Belgische transactie van het jaar worden, na de overname van de Zuid-Koreaanse brouwer Oriental Brewery door AB InBev voor 4,3 miljard euro.

Ter herinnering: Marc Coucke bezit bijna de helft van Omega Pharma. Waterland en een aantal bevriende investeringsfondsen hebben het overgrote deel van de resterende aandelen in handen. Het management bezit ook een kleine participatie.

Omega staat sinds de zomer te koop. Nadat de verkoopplannen begin juli waren uitgelekt, zei Coucke dat het gerucht over Omega Pharma 'voorbarig en eenzijdig' was. 'De omstandigheden veranderen razendsnel. Het gaat al 27 jaar goed. Ik ben niet zeker dat het na 37 jaar nog goed gaat. Dan moet je alle opties overwegen en handelen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud