Advertentie

IBA, beursdrama in vier bedrijven

IBA-CEO Olivier Legrain is na vier winstwaarschuwingen in zeven maanden van zijn voetstuk gedonderd ©BELGA

De wereldmarktleider in protontherapie slikt na de vierde waarschuwing in zeven maanden ook zijn optimistische prognoses voor de komende jaren in.

De eerste stevige waarschuwing van beursjaar 2018 is een feit. En die komt uit niet geheel onverwachte hoek: IBA zag de bedrijfswinst over 2017 in het rood duiken, klinkt het in een korte mededeling. De wereldmarktleider in protontherapie voor kankerbestrijding had na een teleurstellende update in november alle hoop gesteld op een eindejaarsspurt, die er niet gekomen is. 

-65%
Lieveling valt uit de gratie
Sinds de eerste waarschuwing in mei verloor het aandeel IBA bijna twee derde van zijn waarde

CEO Olivier Legrain had gehoopt in de laatste maanden van 2017 nog vijf contracten voor protontherapiecentra te tekenen. Het is echter bij één enkele handtekening gebleven. De Argentijnse nucleaire groep INVAP, die ruim twee jaar geleden een protontheratpiecentrum kocht, heeft een extra behandelingskamer gekocht voor 10 à 15 miljoen euro.

Maar dat ene contract is dus niet voldoende om de beloofde 5 à 10 procent omzetgroei te halen. Wat bij een bedrijf als IBA met veel vaste kosten een enorme impact heeft op de resultatenrekening: de bedrijfswinst zal in het rood duiken.

Voor IBA is het een logische afsluiter voor een boekjaar waarin de groep, die met haar technologie de wereld veroverd had, via drie winstwaarschuwingen spectaculair van zijn voetstuk is gedonderd.

Begin vorig jaar voorspelde Legrain nog minstens 15 procent groei en minstens 11 procent winstmarge voor 2017. Concreet moest 2017 dus minstens 42 miljoen bedrijfswinst opleveren. Vier waarschuwingen later blijkt dat het echte cijfer minder dan nul beloopt.

Niet alleen kent IBA zelf operationele problemen bij de bouw van protontherapiecentra - uiterst dure en complexe projecten - waardoor heel wat met het oog op de groei nieuw aangeworven dure ingenieurs met de vingers zitten draaien.

IBA: BEURSDRAMA IN VIER BEDRIJVEN

  • 10 mei: waarschuwt dat winstmarges in 2017 en 2018 iets onder eerdere verwachtingen zullen liggen. Prognose voor omzetgroei (15 à 20% in 2017) intact. 
  • 5 juli: waarschuwt voor tragere omzetgroei en lagere marges. In het beste geval nog 5 procent winstmarge in 2017, terwijl lat initieel op minstens 11% lag. 
  • 24 augustus: waarschuwt voor fors lagere groei en lagere winstmarges in 2018 en 2019. 
  • 5 januari: waarschuwt voor verlies over 2017 en laat alle langetermijnprognoses vallen.

Daar komt bij dat de grote Amerikaanse rivaal Varian er na jaren kwakkelen in lijkt te slagen marktaandeel af te snoepen. Legrain hoopt de operationele problemen aan te pakken via een alliantie met de Franse bouwreus Vinci

Houvast

De problemen aanpakken zal echter tijd vergen. Gelet op de dramatische evolutie over 2017 is het dan ook logisch dat Legrain niet langer de optimistische prognoses voor dit en komende jaren durft te herhalen. Daarmee valt ook het laatste houvast voor beleggers weg.

Het zicht op die langetermijngroei had IBA tot een van de favoriete Belgische aandelen gemaakt: bij de beurspiek in mei - vlak voor waarschuwing nummer 1 - noteerde het aandeel tegen 40 keer de bedrijfswinst over 2016. 'Priced to perfection', heet dat. En eens te meer blijkt perfectie niet van deze wereld. 

Vrijdag tuimelt het aandeel op de Brusselse beurs nog eens 19 procent tot 19,43 euro. Dat is 65 procent onder de piek van mei 2017.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud