Advertentie

IBA duikt netto in het rood

IBA is wereldleider in protontherapiesystemen voor de bestrijding van kanker. ©UZ Leuven

IBA, de wereldleider in protontherapiesystemen voor kankerbestrijding, vindt het omwille van de onzekerheid rond de coronapandemie 'te complex' om een outlook voor heel 2021 te geven. 'Onze experts kunnen heel moeilijk naar China reizen,' zegt topman Olivier Legrain.

Het halfjaarrapport van IBA biedt in tegenstelling tot het sterke jaarrapport over 2020 niet over de hele lijn zwarte cijfers.

Operationeel sloeg het resultaat om naar een winst van 0,7 miljoen euro, tegenover een verlies van bijna 10 miljoen over het pandemische eerste halfjaar van 2020. Met dank aan een omzetgroei van 25 procent tot 137 miljoen euro.

De kleine bedrijfswinst kwam volledig op het conto van de tak dosimetrie (materiaal waarmee ziekenhuizen radiotherapie veilig kunnen laten verlopen, nvdr), de kernactiviteit (de protontherapiesystemen zelf) dook ook operationeel in het rood. 

De kleine bedrijfswinst volstaat voor de groep niet om netto uit de rode cijfers te blijven. CEO Olivier Legrain slaagde er wel in om het verlies terug te dringen van 12 miljoen euro naar een kleine 2 miljoen euro.

'Situatie blijft te complex'

Legrain wil zich niet uitspreken over het hele boekjaar. 'De situatie blijft omwille van de coronapandemie te complex om een betrouwbare outlook te geven', zegt hij in een toelichting. 'Het is bijvoorbeeld nog altijd heel moeilijk voor onze hoofdzakelijk Belgische en Amerikaanse installatie-experts om naar China te reizen.'

'Daarom proberen we daar ons lokaal team zo goed mogelijk virtueel, vanuit onze hoofdzetel in Louvain-La-Neuve dus, bij te staan. Bovendien kan ik nu ook niet voorspellen of de Amerikaanse markt omwille van de pandemie dicht zal gaan.'

Wél benadrukt Legrain de ijzersterke balans van IBA, met per eind juni netto 69 miljoen cash, tegenover 65,2 miljoen euro eind vorig jaar.  

IBA heeft er meerdere moeilijke jaren op zitten. De voormalige beurslieveling viel in 2017 en 2018 via een lange reeks winstwaarschuwingen spectaculair van zijn voetstuk. Intussen krabbelde het aandeel sinds een Chinese licentiedeal in de zomer van 2020, die de groep in één trek schuldenvrij maakte, overeind.

Azië belangrijk

'Azië is strategisch erg belangrijk', zegt Legrain. IBA ontving onlangs de eerste aanbetaling voor het eerder dit jaar aangekondigde contract voor de bouw van een ProteusPLUS-systeem met vijf kamers in China. Het meerjarencontract heeft een waarde van 90 miljoen euro, inclusief diensten.

Bij protontherapie kan je kankertumoren gerichter bestralen, zodat er minder nevenwerkingen zijn dan bij de klassieke radiotherapie. Al zijn sommige gezondheidsexperts niet overtuigd van de voordelen.

Acceleratoren

IBA's grote protontherapiesystemen bestaan uit drie à vijf ruimtes, waardoor je meerdere patiënten tegelijk kan behandelen. Die worden vooral verkocht aan grotere ziekenhuizen, onder meer in China.

+24%
Omzet
IBA zag het voorbije halfjaar de omzet uit zijn protontherapiesystemen met 24 procent stijgen naar 70,5 miljoen euro.

De compactere bestaan uit één behandelingsruimte en worden vooral in de Europese Unie en de Verenigde Staten verkocht. IBA zag het voorbije halfjaar de omzet uit zijn protontherapiesystemen met 24 procent stijgen naar 70,5 miljoen euro.

Daarnaast ontwikkelt IBA ook systemen om dozen met medisch materiaal (zoals injectiespuiten) te steriliseren en om medicatie te produceren die ziekenhuizen bij PET-scans gebruiken om kankerdiagnoses te stellen. Dat segment zag zijn omzet het voorbije halfjaar met 40 procent stijgen naar 40,3 miljoen euro.

De omzet van de bij IBA bestelde installaties en dienstencontracten (onder meer voor het onderhoud, nvdr) wordt klassiek gradueel geboekt, afhankelijk van bereikte mijlpalen. 'In totaal blijft die toekomstige omzet van installaties en diensten hoog met 1,1 miljard euro', aldus nog IBA-topman Legrain.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud