IBA hoopt op contract protontherapiecentrum Leuven

IBA-topman Olivier Legrain hoopt dat zijn bedrijf het protontherapiecentrum in Leuven zal mogen bouwen - Foto Dieter Telemans ©Dieter Telemans

De Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven) en de Université Catholique de Louvain (UCL) investeren met de steun van het Universitair Ziekenhuis (UZ) Gent in een nieuw centrum voor protontherapie op de campus Gasthuisberg van het UZ Leuven. IBA hoopt het contract in de wacht te kunnen slepen.

Er wordt 40 miljoen euro geïnvesteerd in het centrum. Dat maakten de verschillende instellingen donderdag bekend. In hun persbericht specifiëren de universiteiten wel niet wie het protontherapiecentrum zal bouwen. Specialist IBA ijvert al lang om in België zo'n centrum, het eerste in zijn soort in ons land, te mogen neerpoten, maar IBA wordt niet expliciet vermeld. Het persbericht houdt het bij 'een partner uit de industrie'.

'We zijn op dit moment nog niet betrokken bij dit project', bevestigt Olivier Legrain, de CEO van IBA. 'Er zal waarschijnlijk een aanbesteding uitgeschreven worden. En we zullen natuurlijk een bod uitbrengen. Ik heb er vertrouwen in dat wij daarbij een goede kans maken.'

Los daarvan is Legrain heel blij met de beslissing van de universiteiten. 'Het is een solide project, en een goede zaak voor de ontwikkeling van protontherapie in de behandeling van kanker', klinkt het nog.

Protontherapie bleek de voorbije jaren erg succesvol in de strijd tegen kanker bij kinderen en tegen tumoren in het centrale zenuwstelsel. In België komen op jaarbasis 150 à 200 patiënten per 10 miljoen inwoners in aanmerking voor die vorm van behandeling. Naarmate het onderzoek naar protontherapie vordert, zal die groep volgens de initiatiefnemers nog groter worden.

Gasthuisberg

In het protontherapiecentrum zullen de artsen van het UZ Leuven, het UZ Saint-Luc en het UZ Gent terechtkunnen. Maar ook andere universitaire en niet-universitaire ziekenhuizen kunnen meestappen in het project voor de behandeling van hun patiënten. De behandeling zal gebeuren in nauw overleg met de betrokken arts. Door de snelle ontwikkeling van de informatietechnologie zal een deel van de voorbereiding voor de behandeling vanop afstand kunnen gebeuren.

Specialisten van het UZ Leuven en het UZ Saint-Luc staan in voor de werking van het centrum. Het centrum krijgt een plaats op campus Gasthuisberg van het UZ Leuven. Daar is al het Leuvense Kankerinstituut gevestigd. Met meer dan 5.000 nieuwe patiënten per jaar is dat het grootste kankercentrum van België. Onderzoekers en experts uit de industrie zullen in het nieuwe centrum samenwerken rond de verdere ontwikkeling van protonbehandelingen.

Charleroi

Het is niet duidelijk wat deze aankondiging betekent voor de plannen van Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt (PS). Die wilde een protontherapiecentrum van IBA in Charleroi financieren. Dat zou wel een puur onderzoekscentrum zijn, waar geen patiënten behandeld kunnen worden.

Marcourt wilde dat centrum, dat geïnstalleerd zou worden op een nieuwe medische campus die Charleroi-burgemeester Paul Magnette in zijn stad neerpoot. Maar rond dat project is het sindsdien weer erg stil geworden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud