IBA overweegt IPO voor farmatak

IBA-CEO Pierre Mottet (foto: Wim Kempenaers)

De Waals-Brabantse medische groep IBA overweegt zijn farmatak apart naar de beurs te brengen. Dat meldt IBA in de marge van de halfjaarresultaten. De farmatak is goed voor 60 procent van de groepsomzet, maar slechts 40 procent van de bedrijfskasstroom en een verwaarloosbaar deel van de bedrijfswinst.

'In de voorbije maanden is het steeds duidelijker geworden, dat de afdeling Farma en de afdeling Apparatuur erg verschillende cycli volgen, ook al zijn er belangrijke synergieën', licht IBA in een persbericht toe. IBA gaat op zoek naar extra middelen om de ontwikkeling van moleculen in de farmatak te stimuleren en 'onderzoekt alle mogelijkheden, zonder een IPO uit te sluiten als de omstandigheden dat toelaten.'

De divisie Apparatuur bouwt onder meer protontherapiesystemen en deeltjesversnellers voor kankerbestrijding, de divisie Farma is met de radiofarmacietak Europees marktleider in FDG's, een radioactieve suiker die wordt ingespoten bij de scans naar kanker.

Over het eerste halfjaar nam de afdeling Farma weliswaar 60 procent van de groepsomzet voor haar rekening, maar slechts 40 procent van de recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) en een verwaarloosbaar klein deel van de bedrijfswinst.

Over het eerste halfjaar klom de omzet van IBA een fractie tot 181,3 miljoen euro, de recurrente bedrijfskasstroom ging 23 procent hoger naar 18,34 miljoen euro en de bedrijfswinst bleef stabiel op 8,64 miljoen euro. De nettowinst zakte 21 procent naar 2,55 miljoen euro of 0,09 euro per aandeel. IBA stipt aan dat het orderboek, dankzij een nieuwe bestelling voor een protontherapiesysteem begin augustus, met 220 miljoen euro op een record noteert.

Schulden

De nettoschulden liepen op tot 42 miljoen euro. Dat is mede gevolg van de kredietlijnen van 12 miljoen euro die IBA aan één van de kopers van een protontheraptiesystemen, het Italiaanse ATreP, verstrekte. De groep stipt aan dat die kredietlijn nog tot 2013 op de balans zal wegen. Bovendien vergt de renovatie van de farmasite in het Franse Saclay een investering van 13 miljoen.

Tweede ommezwaai

Voor IBA zou een afsplitsing van de farmatak de twee grote strategische ommezwaai sinds de beursgang in 1997 zijn. In 2004 verkocht de groep al haar sterilisatie- en ionisatieafdeling, die toen ook zo'n 60 procent van de groepsomzet vertegenwoordigde, om de zware schuldenlast in een nettokaspositie om te toveren.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud