IBA sluit 'strategische deal' in China

Olivier Legrain, de topman van IBA, de Waalse specialist in protontherapie voor kankerbestrijding. ©IBA

De deal van 'minstens 100 miljoen' verguldt enigszins het halfjaarrapport, dat dieprode cijfers laat zien.

IBA sluit een deal om zijn Proteus-technologie aan het Chinese CGN Dasheng in licentie te geven. De Waalse specialist in protontherapie voor kankerbestrijding heeft het over een minimale waarde van 100 miljoen euro voor het exclusieve gebruik in China, te beginnen met een eerste betaling van 20 miljoen euro en mijlpaalbetalingen in de komende vier jaar.

China is van groot strategisch belang voor IBA
Olivier Legrain
IBA-CEO

Volgens IBA is protontherapie een markt die de komende jaren sterk zal groeien in China. De Chinese overheid kondigde net aan dat het aantal licenties voor protontherapiecentra, complexe bouwwerken die een paar tientallen miljoenen kosten, dit jaar stijgt van 10 naar 16. 'China is van groot strategisch belang voor IBA', zegt CEO Olivier Legrain. 'Deze langetermijnsamenwerking zal onze positie in het land nog versterken.'

Rode cijfers

Met de stevige deal verguldt Legrain de pil van het halfjaarrapport. Dat laat opnieuw rode cijfers zien, nadat over 2019 operationeel nipt een plusje was gelukt.

De omzet kromp over de eerste jaarhelft met 14 procent naar 110 miljoen euro. Een krimp die lager op de resultatenrekening een stevige ravage aanrichtte: de brutobedrijfswinst (rebitda) duikt 4 miljoen in het rood, tegenover 1,4 miljoen winst een jaar eerder. Netto diept het verlies uit van 5 naar 12 miljoen euro.

Het aandeel IBA veerde eerder deze maand even op na een bod van 14 miljard euro van Siemens Healthineers, de afgesplitste tak medische apparatuur van het Duitse concern, op de grote Amerikaanse IBA-rivaal Varian.

Toch bleef de voormalige beurslieveling uit de gratie na een lange serie van operationele tegenvallers over de voorbije paar jaar. Zo liepen de bouw en de oplevering van de dure behandelingskamers van IBA vaak in het honderd.

De Waalse specialist in protontherapie moest ook marktaandeel afstaan aan zijn veel grotere sectorgenoot Varian. IBA heeft sinds 2014 een alliantie met Philips. Dat benadrukte bij monde van CEO Frans van Houten twee jaar geleden dat het geen verdere plannen met IBA koestert.

Protontherapie bestraalt kankertumoren gerichter, zodat er minder nevenwerkingen zijn dan bij de klassieke radiotherapie. Al zijn sommige gezondheidsexperts niet overtuigd van de voordelen.

Voor beleggers weegt het Chinese nieuws zwaarder dan de rode cijfers: het aandeel, dat dicht bij een diepterecord noteerde, veert tot 18 procent op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud