IBA zet afdeling dosimetrie in de verkoop

IBA-CEO Olivier Legrain ©BELGA

De specialist in kankerbestrijding heeft zo meer geld en managementtijd om de kwakkelende kernactiviteit, protontherapiecentra, recht te trekken.

Een persbericht hoeft niet lang te zijn om belangrijk te zijn: in twee alinea's kondigt IBA  een 'strategische denkoefening' aan voor zijn afdeling dosimetrie. Die tak is de kleine broer van de Waalse wereldmarktleider in protontherapiecentra voor kankerbestrijding.

Alle opties zijn open: verkoop, aparte beursgang, fusie of toch gewoon maar houden. CEO Olivier Legrain belooft tegen eind dit jaar een beslissing.

Protontherapie is een complexe en dure therapie. Elk centrum kost snel een paar tientallen miljoenen euro's. Met de therapie worden kankercellen tot de millimeter precies bestraald, waardoor in vergelijking met de klassieke kankertherapie minder omliggend en gezond weefsel wordt beschadigd.

De afdeling dosimetrie meet en levert de precieze bestralingsdosis. Jarenlang was die meer volatiele afdeling het zorgenkind, terwijl IBA met zijn protontherapiecentra de wereld veroverde.

Dat is over het voorbije jaar spectaculair veranderd: IBA donderde in een lange reeks winstwaarschuwingen en operationele problemen van zijn voetstuk. Het aandeel verloor zo'n twee derde van de beurswaarde en Legrain moet vol aan de bak om de kernactiviteit recht te trekken.

Alle vrijgekomen geld én managementtijd die een exit uit protontherapie oplevert, is dus ten zeerste welkom. En het helpt ook dat de dosimetrie-afdeling tegenwoordig het minste van de zorgen is in Louvain-la-Neuve. De divisie krikte over boekjaar 2017 de omzet met 12 procent op, tot 54 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat verdubbelde nagenoeg, tot 5,7 miljoen euro. 

Contrasteer dat met protontherapie: daar kromp de omzet in 2017 met 17 procent tot 234 miljoen. Met een dramatische uitkomst voor het bedrijfsresultaat: dat sloeg om van 34 miljoen euro winst naar 17 miljoen euro verlies. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud